Hírek

2013.01.03. 10:42

Felügyelet alatt a kéményseprők

Szombathely - Hatósági felügyelet alatt a kéményseprő-ipari közszolgáltatások. A kormány elsőfokú tűzvédelmi hatóságként jelölte ki a katasztrófavédelmet.

Bajdó Bettina

Az Országgyűlés tavaly elfogadta a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról szóló törvényt, amely  január 1-jén lépett hatályba. A jogalkotó elsődleges célja az volt, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokat ellenőrzött keretek között, a szankcionálás lehetőségét biztosítva megfelelő hatósági felügyelet alá helyezze - tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, a megyei katasztrófavédelmi szóvivőjétől. A kormány elsőfokú tűzvédelmi hatóságként a katasztrófavédelmi kirendeltséget, a másodfokú tűzvédelmi hatóságként a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot jelölte ki. Ha az ingatlan használója a törvényben meghatározott kötelezettségeit nem teljesíti, a közszolgáltató három munkanapon belül felhívja határidő megjelölésével az ingatlan tulajdonosát a kötelezettség teljesítésére, a szabálytalan állapot megszüntetésére. Ha mindez nem vezet eredményre, akkor  a közszolgáltató a tűzvédelmi hatóságot értesíti. A tűzvédelmi hatóság helyszíni ellenőrzést tarthat. Amennyiben a felszólításban foglaltakat nem teljesítették,  jogosultak megtenni azokat az  intézkedéseket, amelyek az élet- és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetésének elhárításához szükségesek, így különösen a közvetlen veszélyeztetést okozó tüzelő berendezés üzemeltetését megszüntetni, a berendezés és tartozékait lezárni,  továbbá az ingatlan használójával szemben tűzvédelmi bírságot kiszabni. A bírság közszolgáltatóval szemben 10 ezertől 1,5 millió forintig, a  tulajdonossal szemben öttől harminc ezer forintig terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!