Hírek

2013.01.07. 13:45

Felújítják a kőszegi Jurisich kollégiumait

Kőszeg - Várhatóan április elején költözhetnek majd vissza megújult kollégiumukba a Jurisich Miklós Gimnázium kollégista diákjai. Most három helyen laknak.

Némethy Mária

A téli szünet után, vasárnap este nem a megszokott kollégiumi szobáikba térhettek vissza a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium diákjai.

Felújítják a diákszállást, a régi 1935-ben épült épületet és a 80-as évek elején épült úgynevezett angol kollégiumot is, amely a fiúké.

Most  a város három pontján laknak a kollégisták: a lányok közül a felsőbb évesek az evangélikus középiskola kollégiumában, az alsóbb évesek a Dr. Nagy intézményben, a fiúk a bencés székházban.

- Március végéig biztosan így marad a helyzet, addig tart majd a felújítás, így április első napjaiban várható a visszaköltözésük - hallom Keszei Balázstól, a Jurisich gimnázium igazgatóhelyettesétől.

Kőszeg önkormányzatának képviselő-testülete határozott a gimnázium két kollégiumi épületének energetikai korszerűsítéséről. Sikeresen pályáztak a Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett épületenergetikai fejlesztésre, úgy 250 millió forintot nyertek.

- Elkészülte után energiatakarékosan működik majd - mindkét kollégium - hallom az igazgatóhelyettestől.

A régebbi épületben, a leánykollégiumban melegvíz készítésére napkollektoros-levegős hőszivattyús rendszert telepítenek,  a kazánházat felújítják, az áramdíj csökkentése érdekében napelemeket helyeznek el. A homlokzatot hőszigetelt vakolattal látják el, az épület többi részét és a padlásteret is szigetelik. A homlokzat díszelemei nagyon tönkrementek, azokat  az eredeti méretekben és formákban újra elkészítik.  A homlokzati nyílászárókat  már cserélték,  felújították. Az   ablakok külső rámája a keresztmetszetekkel, osztásokkal megmaradtak, a belső rámák viszont újak, hőszigeteltek lettek.

Az alig 30 éve épült fiúkollégium külső falait hőszigetelik, az elavult homlokzati nyílászárókat már cserélték,  a padlástérben 16 centi vastag járható padlásszigetelést készítenek.

Megmarad mindkét kollégium eredeti színezése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!