Hírek

2013.01.03. 16:54

Halál a 86-oson: fogház a szlovák sofőrnek

Körmend - Fogházbüntetést, járművezetéstől eltiltást szabott ki a Körmendi Járásbíróság arra a szlovák kamionosra, aki közúti balesetben három ember halálát okozta egy hónappal ezelőtt.

Simon Erzsébet

Nem jogerősen három év és három hónap fogházbüntetésre, illetve négy év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a Körmendi Járásbíróság csütörtökön azt a szlovák férfit, aki  december elején tragikus balesetet okozott a 86-os főúton. S. D. terhére több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségét rótták.

Ma előállításos eljárás keretében tárgyalta az ügyet a Körmendi Járásbíróság. A bizonyítási eljárás során megállapították, hogy a vádlott december 7-én 7 óra 23 perckor nappali világosságban, jó látási viszonyok között közlekedett a nyolc méter széles 86-os főúton Szombathely felől Körmend irányába egy Iveco tehergépkocsival, s utasa is volt. A  vádlott menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávban, műszaki hiba miatt részben az útpadkára lehúzódva állt egy vészvillogót használó MAN tehergépkocsi, amely mögé  az elakadásjelző háromszöget is kihelyezték. A Man előtt állt egy, azt vontatni szándékozó  Iveco teherautó.

S. D. mintegy 78-83 kilométeres sebességgel haladt, s későn észlelte a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávban, a terelővonaltól 2,8 méterre álló, az elakadásjelző háromszöget tartó férfit, akit gyakorlatilag változatlan sebességgel elsodort, majd fékezést követően a teherkocsija jobb elejével mintegy 73-70 kilométeres sebességgel ütközött a Mannal, nekilökve azt az előtte álló Iveco hátuljának. A késői észlelés miatt a baleset elkerülhetetlen volt. A vádlott a tehergépkocsi mögött álló, illetve a két járművet egymáshoz rögzíteni szándékozó férfit is elütötte. S. D. utasa a teherkocsijuk rongálódása miatt a helyszínen elhunyt. Az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett.

A bíróság döntése alapján a vádlott továbbra is előzetes letartóztatásban védekezik a büntetőeljárás jogerős befejezéséig. Az ügyben a másodfokú döntést a Szombathelyi Törvényszék hozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!