Hírek

2013.01.04. 17:27

Fontos évük lesz ez a fúvósoknak

Kőszeg - Az ország egyik legrégebbi zenekara, a kőszegi fúvósok számára több szempontból is fontos év lesz az idei. Nagyon készülnek megmérettetéseikre a szakma előtt.

Némethy Mária

Írásos dokumentumokkal bizonyítható, hogy Kőszeg Város Fúvószenekara Magyarország egyik legrégebben, folyamatosan működő együttese. Az alapítás éve 1866-ra tevődik. Akkor a  Kőszegen állomásozó cseh dragonyos lovasezred zenekarát feloszlatták, hangszereiket, hangjegyfüzeteiket és egyéb zenei felszerelésüket eladták. A zenekar teljes felszerelését Nykodém János egyházi karnagy vette meg.

 

A fúvósok állandó szereplői Kőszegen a sokféle rendezvénynek (Fotó: Kiss Teodóra)

Az azóta eltelt 147 évben a zenekar megszakítás nélkül ápolja  a fúvószene hagyományait. Repertoárjukon találhatók klasszikus fúvószenei (polkák, indulók), komolyzenei (Bach, Liszt, Bartók) és  szórakoztató könnyűzenei művek egyaránt. A zenekar több rangos fesztiválon, karneválon képviselte már Kőszeget, Vas megyét,  Magyarországot. Jártak a Nizzai Virágkarneválon, a debrecenin is  nagy sikert arattak.

Ez az év nagyon fontos lesz a zenekar életében - újságolta Bakos György,   aki 1990 óta a kőszegi fúvósok elnöke. - Karnagyunk, Szilágyi Miklós befejezi egyetemi tanulmányait és diplomahangversenyén minket vezényel majd június elején. Ez számunkra is megmérettetés lesz, hiszen zenei szaktekintélyek előtt lépünk majd fel. Arról már beszéltünk, hogy a sárvári minősítő fesztiválon nem az lesz számunkra a fontos, hogy milyen eredményt érünk el, hanem hogy megmutassuk a szakmának: magasabbra tettük a mércét, frissítettük a repertoárunkat, mai magyar szerzők műveit is játsszuk.

Közgyűlésük januárban lesz, mindig sokakat vonzó báljukat február 2-án rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!