Hírek

2013.01.08. 14:40

Füstbe ment pénzek

Szombathely - Újabb erős motiváció is megjelent a dohányzásról való leszokás kérdésében. Akinek az egészsége nem volt elég fontos, a pénztárcájának apadása nyomós ok lehet. A cigaretta ára folyamatosan emelkedik, kisebb vagyont füstölünk el évente.

Merklin Tímea

Egy doboz cigaretta ára átlag 800 forint, ami januárban még emelkedik 90 forinttal, az év során pedig közel kerül az 1000 forinthoz. Így havonta átlag 31 ezer forint megy füstbe, évente 372 ezer forint. Elgondolkodtatásul ezt már  érdemes összevetni a befizetett hiteltörlesztő részleteink éves összegével. Olyan embereket kerestünk, akik már leszoktak a dohányzásról. Hogyan jutottak erre az elhatározásra, milyen segítséget vettek igénybe?

Kéri Eszter évekig tervezte, hogy leszokik a dohányzásról, mire meghozta a döntést. Most érzi, hogy szabad. Fotó:  Benkő Sándor

- Utáltam, hogy a cigi miatt megszakítottam örömteli folyamatokat, csak mert "nekem cigiznem kell". Gyűlöltem, hogy büdös vagyok. Zavart a külvilág megbélyegző magatartása - mondja Kéri Eszter, aki a Hellinger-módszer segítségével tisztázta a cigarettához való viszonyát, hogy le tudja tenni. - Mindig úgy éreztem, hogy akkor vagyok szabad, ha szívom, pedig pont fordítva van, hiszen rabságban tartott és függtem tőle, ideges voltam, ha nem volt. Az is zavart, hogy nagyon drága. Kiszámoltam, mennyi megy el cigire, és elszörnyedtem: ennyi pénzen már egzotikus tájra mehettem volna nyaralni. Mentolos cukorkák komoly tárháza volt a táskámban, hogy fedjem a bűzt. 710 forint volt a cigarettám ára, mikor abbahagytam, ahhoz vettem napi két doboz cukrot, így napi egy ezresbe került ez a szenvedély. Zavart az is, hogy 34 évesen majdnem kiköptem a tüdőmet, ha felmentem a lépcsőn az emeletre. Letettem a cigit, és a következő héten körbe tudtam futni a Csónakázó tavat.  Mikor nem szívod, akkor jössz rá, milyen egyszerű nem dohányozni.

- A családomban már mindenki leszokott, magamra maradtam a cigizéssel. A munkahelyemen is  piszkáltak miatta, ki kellett állni a ház elé, esőben,  fagyban, megalázó volt - meséli Harrach Péter, aki egy gyógyszeres kúra segítségével szokott le. - 810 forint volt a cigim, egy-másfél dobozzal szívtam, mikor letettem. Bizony észreveszem, hogy több pénzem marad.

Dr. Prugberger László szerint első, hogy a döntés megszülessék: "leszokom". Addig hiába beszélnek bárkinek a dohányzás ártalmairól.

- Az akaraterő mellett motiváció a gazdasági helyzet,  a termék ára egyre emelkedik. Motiváció lehet  egy  makacs köhögés,  egy   tüdőgyulladás, hogy a beteg hagyja el a cigarettát a mielőbbi gyógyulás érdekében - mondja az orvos; hozzátéve: a szociális vonatkozások sem elhanyagolhatók,  nem mindegy,  milyen a külső megjelenés, az illat; milyenek a  társadalmi szokások, éttermekben, szórakozó helyeken nem lehet dohányozni, ki kell menni az utcára.

Tóth Edina, Hellinger családállító: A dohányzás szenvedélybetegség, hátterében gyakran az apa elutasítása áll. Előfordul, hogy az anya azt mondja a gyereknek: ami apádtól való, nem jó. Erre a gyerek úgy reagál, hogy túl sokat vesz magára az apából, átveszi az apától a negatív rítust. Persze nem tudatosan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!