Hírek

2013.01.06. 16:42

Glossza - Hajszálon múlt a város sorsa

A kocsikat végül sikerült megjavítani, és a szállítmány elhagyta az országot. A tábornok hangsúlyozta: ha a gáz a szabadba kerül, Szombathely lakóinak jelentős részét azonnal ki kellett volna telepíteni.

Kozma Gábor

A modellszámítások szerint ennyi klór, amit valaha harci gázként is használtak, az egész várost eláraszthatta volna - olvashatjuk a számunkra megdöbbentő, mondhatni sokkoló sorokat a Miért kellett volna kiüríteni Szombathelyt? című nemrég megjelent cikkben, amelyet egy budapesti napilap közölt. Emlékszünk, három vasúti kocsiról volt anno szó, ezeket a Járműjavítóba vontatták. A sérült kocsik szerencsére nem tartalmaztak gázt, de akár így is lehetett volna. A tűzoltók vízfüggönnyel vették körül a csarnokot, hogy a tartályok sérülése esetén a gáz kiszabadulását megakadályozzák.

Eleinte a város lakosságának fogalma sem volt a történtekről. Szerencsére akadtak olyanok, akik a nyilvánosság híveiként fontosnak tartották a tájékoztatást. Kár volt leszólni őket, mert éppen a nyilvánosság az, amely ilyen esetekben mozgósíthat. Mégpedig gyorsan.
De mit tudunk sok olyan ügyről, amely pedig minket is érint? Miért nem tájékoztatják például a közvéleményt azon eseményekről, amelyek a vasi földeken történnek? Miért hallani egy ideje, hogy az Őrségben felgyújtották az egyik (osztrák) gazda épületét? Miért nem tudunk azon nyomozás állásáról, amely egy szintén osztrák illetőségű cég ügyében folyik? Ahol vasakat drótoztak a kukoricatövekre, már vagy fél évvel ezelőtt. A demokrácia ereje a nyilvánosság, ha valamit elhallgatnak, akkor tért hódít a pletyka.

A klórgázt megúsztuk, de a vasak még rajtunk lógnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!