Hírek

2013.01.14. 13:17

Gólya tragédia

Kőszeg, Messina - A gólyák többnyire a Boszporuszon keresztül vonulnak Afrikába, egy kőszegit Olaszországban találtak.

Némethy Mária

 

A gólyák  többnyire a Boszporuszon keresztül vonulnak Afrikába (Fotó: Benkő Sándor)

A kőszegi Bechtold István Látogatóközpont munkatársai a napokban kapták a hírt: náluk, a madárvédelmi mintatelepen gyűrűzött fehér gólya került kézre Dél-Olaszországban.  Ez  ornitológiai szempontból  azért nagyon érdekes, mert a több mint ötezer Magyarországon gyűrűzött fehér gólyából korábban csupán három példány került meg Olaszországban. A gyűrűzési adatok alapján a kutatók tehát joggal feltételezték:  gólyáink vonulásuk során kizárólag a Boszporuszon át vezető útvonalat használják. Bár ez az elmélet a nálunk fészkelő madarakra  továbbra is igaz, a kőszegi gólya esete  - a tavaly Máltán talált társáéval együtt  - árnyalja a vonulásukról eddig kialakult képet.

A madarat a Messinai Állatmentő Központ munkatársai fogták be december 8-án. Nagy, nyílt sebbel,  jelentős vérveszteséggel szállították a központba, ahol sajnos elpusztult. A megtalálók a budapesti madárgyűrűző központon keresztül értesítették a kőszegieket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!