Hírek

2013.01.02. 15:45

Járások: Új fejezet indult

Szombathely - Ünnepélyesen átadták szerdán a kőszegi, a szombathelyi és a szentgotthárdi járási hivatalt. A megyében hét járással startolt az új államigazgatási rendszer.

Némethy Mária

Január elsején új fejezet kezdődött a magyar közigazgatás történetében, Vas megyében hét járási hivatal alakult. Történelmi jelentőségűnek nevezte ezt a napot a Szombathelyi Járási Hivatal ünnepélyes megnyitóján Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott, aki előtte a kőszegi, utána pedig a szentgotthárdi járási hivatal megnyitóján is részt vett.

A Megyeháza második emeletén a munkaügyi központ egykori helyén kialakított hivatal előterében sorakoztak fel a vendégek: Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke, Ágh Péter országgyűlési képviselő, dr. Puskás Tivadar országgyűlési képviselő, Szombathely polgármestere, Lazáry Viktor alpolgármester, dr. Gaál Róbert szombathelyi jegyző, dr. Takátsné dr. Tenki Mária és Szakály Gábor tanácsnokok, Kovács Péter, a szombathelyi járáshoz tartozó Vép polgármestere, Ágh Ernőné, a megyei kormányhivatal főigazgatója, Popovicsné dr. Tisza Edit, a kormányhivatal igazgatója. Görcz Gyula Csaba, a Szombathelyi Járási Hivatal vezetője is ott volt, akárcsak a kormányhivatal törzshivatalának főosztályvezetői, valamint a járási hivatal dolgozói.

A járási rendszer felállításával és 2013. január 1-jei elindításával elérkeztünk az államreform, a közigazgatás átszervezésének harmadik, nagyon jelentős állomásához. A 2010-ben a központi államigazgatási rendszer átalakításával kezdődő folyamat 2011-ben a területi államigazgatási szervezet rendszerének átalakításával, a kormányhivatalok létrehozásával folytatódott idézte fel az előzményeket Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott.

Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: a közigazgatás átalakításának célja a költséghatékony, racionális és ügyfélbarát államigazgatás  kiépítése. Mint elmondta, a következő jelentős lépés az lesz, amikor  - várhatóan az év közepétől - az országban 300 kormányablaknál 2500 féle ügyet intézhetnek az állampolgárok. Azok, akik elsőként a járási hivatalok dolgozóival találkoznak, ezért Harangozó Bertalan szerint a járási hivatalok kormánytisztviselőinek rendkívül nagy a felelőssége, hiszen a szakmai felkészültség mellett alázat is szükségeltetik ahhoz, hogy jól végezzék munkájukat.

 

 

Harangozó Bertalan kormánymegbízott beszédében történelmi jelentőségűnek nevezte a mai napot (Fotó: Szendi Péter)

Kovács Ferenc is a "szolgálat" szó fontosságára hívta fel a hivatal dolgozóinak figyelmét. Dr. Puskás Tivadar az önkormányzatok szemszögéből nézve szólt  az új hivatal megalakulásáról, mondván: az önkormányzatok jelentős tehertől szabadulnak meg azáltal, hogy az állami feladatokat visszaveszi az állam. Ágh Péter megköszönte mindazok munkáját, akik segítették a járási hivatalok elindítását, majd felolvasta dr. Navracsics Tibor levelét, amelyben a  közigazgatási és igazságügyi miniszter arról írt, hogy a járási hivatalok és a kormányablakok lesznek azok az állam és polgárai közötti találkozási pontok, ahol az ügyeit intéző polgár egy udvarias, barátságos, professzionális, hatékony, gyors és megbízható állammal és közigazgatással találkozik. Görcz Gyula Csaba, a Szombathelyi Járási Hivatal vezetője azoknak az  önkormányzatoknak is köszönetet mondott, amelyek munkájukon felül eszközök átadásával is segítették a hivatal felállítását. Az új hivatalra Császár István püspöki helynök és Jakab Bálint református lelkész kérte Isten áldását. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!