Hírek

2013.01.24. 08:13

Jóval több csapadék hullott le a megszokotthoz képest Vasban

Vas megye - Jóval több feladat hárult az elmúlt időszakban a Szova Zrt. munkatársaira. A meteorológiai észlelő is alátámasztja, az évszakhoz képest sem a megszokott csapadékmennyiség hullott az elmúlt hetekben.

Ambrózai Zsuzsanna

Az elmúlt évekhez képest az idei tél több feladatot adott a Szova Zrt. városgazdálkodási egységének. Az elmúlt hétvégén lehullott nagy mennyiségű hó és az erős szél különösen próbára tette dolgozóikat és a technikai eszközeiket.

- A Szova Zrt. a téli feladatait az önkormányzat által jóváhagyott téli üzemeltetési terv szerint végzi - mondja Csonka György, a cég közigazgatási és fenntartási egységének részlegvezetője, majd folytatja: - Az ütemterv azt is előírja számunkra, a városnak mely pontján kell elkezdeni a munkálatokat. Összesen 210 kilométer városi útszakaszon és ezen útszakaszok mentén húzódó járdák,  kerékpárutak, buszmegállók, 53 híd síkosságmentesítési és hó eltakarítási munkáit kell elvégeznünk. Érthető tehát, hogy azonnal nem tudunk mindenütt ott lenni. Ráadásul az időjárás sem kedvezett, hiszen az erős szél miatt folyamatosan az utakat kellett rónunk, és munkánknak nem mindig volt látszatja.

A Szova dolgozóinak is sok munkát adott a múlt héten lehullott nagy mennyiségű hó. Sok út rossz állapotban van, kezdődhet a kátyúzás. Fotó: Benkő Sándor

A kemény időjárási helyzettel egyetért Pétervári Tibor meteorológiai észlelő is, aki azt mondja, a január 21-i állás szerint 73 milliméternyi csapadék hullott Vas megyében.

- Összehasonlításként érdemes elmondani, az elmúlt harminc év átlaga erre az időszakra 21 milliméternyi csapadék. Vagyis elmondhatjuk, nem megszokott hó- és esőmennyiséggel álltunk szemben - így az észlelő, aki azt is hozzátette, ezzel együtt igencsak napfényszegény volt az időszak, mert mindösszesen 11 és fél órát sütött idáig ebben a hónapban a nap.

A Szova a téli időszakban készenlétet rendel el azoknak a dolgozóknak, akik a téli munkálatokban vesznek részt.

- A dolgozók létszáma az időjárás alakulásától függ, van egy első körben a téli időszak beálltával kezdődően behívható állomány, melynek létszáma 23 fő. Amennyiben szükséges, további 20 fő, főleg kézi erő mozgósítható - mondja az egységvezető, majd hozzáteszi: - Külső vállalkozókat is bevontunk a téli feladataink ellátásába, főleg azokban a szituációkban,  ahol a nagy mennyiségű havat tolással nem tudtuk eltakarítani, ezeken a helyeken rakodógépekkel végezték el a szükséges és kiadott munkákat.

A mostoha időjárási viszony között a hóeltakarítási munkákon kívül a hulladékgyűjtés közszolgáltatási feladatait is el kell látniuk, ami szintén ebben az időszakban nem egyszerű, embert, gépet próbára tevő feladat. A tél a város úthálózatában is komoly károkat  okozott, ezért a kátyúk kijavítását is haladéktalanul meg kellett kezdeniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!