Hírek

2013.01.11. 13:44

Kifosztották a vadászházat Körmenden

Körmend - Siralmas látványt nyújt a pár éve még gondozott, lakott, egykor szép éveket megélt vadászház, vagy inkább kiskastély a Várkertben. Lassan már rommá lesz.

Kozma Gábor

A várkerti vadászházról készült, múlt századi képeslap közismert a városban. A Batthyányak kertjéhez egykor méltó volt az építmény, amely közfunkciókat is ellátott. A köré telepített növényritkaságok csak emelték az értékét, így nem csoda, hogy látványosság számba ment. Az idők változásával a kiskastélyra emlékeztető vadászház funkciója is módosult. Az államosítás után bérlőket költöztettek falai közé és ez az állapot a legutóbbi időkig fennmaradt. Ausztriában egy hasonló jellegű, növénykertben lévő építmény akkor is megérne 1 millió eurót, ha felújításra várna. Nálunk azonban minden másképp, mondhatni fordítva van.

Ezt támasztják alá a helyszínen látottak is.

A bejárat nyitva, az ajtók kiszabva, az ablakok kitörve. Mindenütt energiaitalos dobozokat látni. A földszinti nagy lakás kifosztva, a cserépkályha kibelezve. A fürdőből mindent elvittek, meglepő módon a lambériát és a parkettát még nem. Az emeletre egy ritkaságnak számító, elegáns csigalépcső vezet. Itt még nagyobb a pusztítás. A szobákat lenullázták, bennük tüzeket raktak, az egyik cserépkályhát már el is bontották. Gondosan tisztított elemei halomban állnak, szállításra várva. A megmaradt bútorok még egy romkocsmában is kivernék a biztosítékot, az elektromos eszközöket ellopták.

A leghangoló képek tovább folytatódnak az épület előtti kertben és tárolókban. Ezek is szétbarmolva. A kert tele hulladékkal, láthatóan itt senki sem járt egy ideje, persze a vandálokon kívül. Amúgy a várkerti vandalizmus nem új jelenség. A képviselő-testület szinte menetrendszerűen foglalkozik a témával, például évente legalább egyszer fel kell újítani a játszóteret, mert szétverik. A padokat összetörik, a térbútorzatot megrongálják. Ha azt vesszük, hogy euró tízezrekért nemrég felújították a várkert egy jelentős részét, van miért aggódniuk a körmendieknek. És persze mindazoknak, akik szeretik ezt várost, benne a Batthyányak örökségével.

De vissza a vadászházhoz.

Információink szerint a rendőrség eljár a vandalizus ügyében, mi több, már az elkövetői kör nyomára is akadtak. De itt alapvetően nem rendőrségi ügyről van szó. Sokkal inkább a jó gazda hiányáról. Bebes Isván polgármester kérdésünkre leszögezi, hogy se a kastély, se a várkert sorsa nincs megfelelően rendezve.

- Az elmúlt 10 évben számos kísérletet tettünk arra, hogy e közösségi vagyonelemeknek az önkormányzat, általa pedig a város legyen a felelős gazdája - mondja. - Ez viszont csak akkor megy, ha tulajdonosi pozícióba jutunk. A helyzet az, hogy máig nem sikerült dűlőre jutni a fent említett értékek tulajdonosával, a nemzeti vagyonkezelővel. Őrzésre pedig nincsenek millióink. Tulajdonosként megszüntetnék a jelenlegi állapotokat a vadászháznál, például hasznosítással. Számos célra, így kutatásra, lakhatásra, parkőrzése is hasznosítható lenne. Nem a mi hibánk, hogy a kialakult rossz szituációt nem tudjuk meghaladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!