Hírek

2013.01.11. 13:10

Klubélet: A nyugdíjasok mindenhol ott vannak

Szombathely - Mozgalmas évet zártak, és az idei esztendőre is sok újdonságot terveznek Szombathely Megyei Jogú Város és vas megye Nyugdíjas Szövetségének tagjai.

Tersztyánszky Krisztina

Még alig kezdődött el az év, és máris munkához látott a tavaly március óta tevékenykedő új elnökség. Már a megalakuláskor úgy döntöttek, hogy megosztják a feladatokat. Dancs István elnök mellett Mészáros Róbertné az ügyvezető alelnöki feladatokat látja el, Rózsa Károlyné a megyeszerte működő klubokat, Hajdu Endre pedig a szombathelyi közösségeket karolja fel. Az utóbbi dolga továbbá a pályázatok figyelése, elkészítése, Tóth Beatrix pedig titkárként segíti az elnökség munkáját. A szövetséghez 42 nyugdíjas klub és több mint 1200 egyéni tag tartozik.

 

A nyugdíjas elnökség egy része: Hajdu Endre, Mészáros Róbertné és a szövetség elnöke, Dancs István. Fotó: Varga Krisztina

 

Az új elnökség fontosnak tartja a kapcsolattartást az egyes klubokkal. El is látogattak már a munkahelyi, települési, vagy érdeklődési kör szerint szerveződő közösségek háromnegyedébe. Közvetlenebb így a kapcsolat, jobb az információ-áramlás. Nem feledkeznek meg az érdekvédelemről sem. Ott vannak az önkormányzatok mellett működő idősügyi tanácsokban, állandó  meghívottai a megyeszékhely szociális és a megye társadalmi bizottságának. Részt vesznek az időseket is érintő döntések előkészítésében.

Már az új évre is tele vannak tervekkel, ahogy erről az elnök, Dancs István beszámolt. Igazán változatos év elé néznek a vasi idősek. Többször is tartanak batyusbált, sítáborba utaznak, túráznak. Ki-ki érdeklődése, képességei szerint választhat, hogy a Nyugdíjas Akadémikus szellemi vetélkedőjén, a Ki Mit Tud valamelyik műfajában vagy valamelyik ügyességi vetélkedőn vagy akár mindegyiken  próbálja ki magát. A szövetség tárgyal a színházzal egy időseknek meghirdetendő  matiné előadásról, később esetleg bérletről, és szorosabbra kívánják fűzni a szálakat a burgenlandi és a lendvai testvérszervezetekkel is. A legtöbb előadás és szórakoztató program is túlmutat az egyes klubokon, sőt egyéb civil szervezetekkel is sok a kapcsolódási pont.

A szövetség tevékenysége nemcsak a tagokra, hanem az egész nyugdíjas-társadalomra kiterjed, mégis örülnek, ha valaki az évi kétszáz forintos tagdíjjal is megerősíti a közösséghez való tartozását. Főleg azért, mivel a legtöbb program pályázat-függő, a pályázás pedig sok esetben csak akkor lehetséges, ha megvan hozzá az önrész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!