Hírek

2013.01.16. 21:40

Magyar kisiskolások színlelt lakcímekkel?

Lockenhaus - Akár el is ítélhetnek több burgenlandi közéleti személyiséget, ha bebizonyosodik: magyar iskolásokat segítettek színlelt lakcímekhez.

Kozma Gábor

Botrány a határmentén – A hivatal trükkjei – Áldozatok a tanulók? – ilyen és hasonló címekkel jelenik meg egy ideje a burgenlandi helyi sajtó. Mi több, már az országos lapokhoz is eljutott a hír: színlelt lakcímekhez juttatott számos magyar kisiskolást (leginkább vasiakat) néhány határmenti osztrák település hivatala, illetve azok vezetői. A jelenség nem éppen új: a szomszédban is kevés az iskoláskorú gyerek, az állam pedig csökkenti a támogatást. Egy bizonyos létszám alatt felmerül az iskola bezárásának lehetősége is. Ezt kivédendő, több település folyamodott a „magyar kártyához”, azaz a náluk tanuló magyar diákok hamis lakcímre történő bejelentéséhez.

Ennek van most vége, mert a hatóságok közölték: perek indulhatnak Burgenlandban a magyar iskolások hamis ausztriai lakcímre történt bejelentése miatt. Ami tény, hogy Werner Brenner volt lékai (Lockenhaus) polgármester és két közigazgatási alkalmazott társa ellen már vádat is emeltek. Mégpedig azért, mert az elmúlt 7 évben több, a helyi iskolába járó magyar diákot színlelt ideiglenes lakcímre jelentettek be. Lakcímként pedig a polgármesteri hivatalt adták meg. A volt vezető azt mondja, hogy nem volt tudatában annak, miszerint bűnt követ el. Úgy fogalmazott; lehetővé akarta tenni a diákok számára, hogy továbbra is az osztrák iskolába járhassanak.

Amint azt az egyik oberwarti jogásztól megtudtuk, a vádlottakra 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetés szabhatnak ki. Információink szerint több mint száz magyar gyerek tanul a szomszédban, a tendencia csökkenő. Részint, mert a költségeket már nem bírják a szülők. Másrészt, ha a gyerek hozzáállása nem megfelelő, akkor többlet tudásra, sőt nyelvismeretre sem igazán tesz szert. Az oberwarti, kéttannyelvű gimnáziumban ma is tanulnak magyar diákok, őket nem érinti a szabálytalan bejegyzés. Információk szerint a vád alá fogott személyiségeknek nem volt anyagi hasznuk az ügyletből, nem ez motiválta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!