Hírek

2013.01.16. 19:22

Mechatronikai labort avattak Szombathelyen

Szombathely - Mechatronikai labort avattak szerdán a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium (ezen belül a volt „Puskás”) növendékei számára.

Tersztyánszky Krisztina

Balogh Gabriella igazgató elmondta az egybegyűlteknek, hogy már az elmúlt tanév végén megszületett az elhatározás, hogy a mechatronikai képzést segítő, már meglévő gépeket, eszközöket egy tanterembe gyűjtsék össze. A műhely berendezéséhez a Vas megyei cégek szakképzési hozzájárulását felhasználva nyolcmillió forint értékben vásároltak Festo eszközöket, amelyek különböző gyártási folyamatok pneumatikus és hidraulikus vezérlését szimulálják. A fejlesztés azért volt időszerű, mert az utóbbi években megnövekedett az igény a cégek részéről a jól képzett mechatronikai szakemberek iránt. Jelenleg egy technikus osztályban folyik ilyen irányú képzés, a jövő tanévben azonban szeretnék elindítani egy hiányszakmának számító mechatronikai karbantartó szakiskolai osztályt is. A gazdasági fejlesztések iránya is azzal biztat, hogy az itt végzett tanulóknak sikerül majd a szakmájukban elhelyezkedniük.

Takács Balázs mechatronikai technikus növendék mutatja be a látogatóknak a korszerű pneumatikus berendezések működését. Fotó: Szendi Péter

Molnár Miklós, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere hangsúlyozta a képzés fontosságát, a különböző képzési helyek, tanműhelyek összehangolásának fontosságát. Elmondta: kitartó munka eredménye, hogy a két megye vállalkozásait és önkormányzatait tömörítő Nyugat- Pannon Járműipari és Mecatronikai Központ kiemelt fejlesztési térség rangot kapott, a jövő azonban a dolgos hétköznapoké.

Az avató után a vendégek a diákok segítségével bepillanthattak a korszerű, könnyen kezelhető PLC vezérlést modellező szerkezetek és egyéb, sűrített levegővel működő, költségtakarékosan üzemeltethető berendezések használatába.

Herczeg Norbert is az új iskolai tanműhelyben gyakorolhat. Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!