Hírek

2013.01.14. 13:10

Natúrparki lét, kevesebb hozzájárulásból

Kőszeg - Volt pár hét, amikor veszélybe került az Írottkő Natúrparkért Egyesület léte. A legnagyobb hozzájárulást fizető Kőszeg fizetésképtelen volt. Ez a veszély elhárult.

Némethy Mária

A város nagyon rossz anyagi helyzete miatt az idénre kialakított költségvetési koncepcióban az állt: Kőszeg nem képes támogatni egy forinttal sem az ország első natúrparkját működtető 16 éves  Írottkő Natúrparkért Egyesületet.

- Most sem rózsás a helyzetünk - hallom Huber Lászlótól,  Kőszeg polgármesterétől. - A  kormánytól kapott 350 millió forint nagy része    kifizetetlen számlákra, a költségvetési hiányra elment. Nincs még elfogadott költségvetésünk,  de  az idén valószínűleg biztosítani tudjuk a lakosság számarányának megfelelő   hozzájárulásunkat  az egyesületnek. Igaz, nem a korábbi 6,5 millió forintot, hanem 2,3 milliót, és   marketing tevékenységre még  1,3 milliót. Így ha a többi település önkormányzata is kifizeti a hozzájárulást, az egyesület  viszi tovább projektjeit,  működőképesek lesznek az idén.

 

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület sokat tett a turizmus feltételeinek jobbításáért a Kőszegi-hegységben. Fotó: Illusztráció

 

A polgármester szerint azonban az már biztos, hogy az egyesület elköltözik jelenlegi helyéről, a Rajnis utcai vasalóházból. Az magántulajdonban van. Egy önkormányzati tulajdonú épületbe mennek át, hogy a bérleti díjjal is kevesebb legyen  a kiadásuk. Több hely is szóba került (Tábornokház, Rákóczi utcai Fekete Szerecseny Patikamúzeum), de talán a legszerencsésebb lenne a Jurisics-vár első részében helyet találni, hiszen az a turisták legfőbb célpontja.

- Én nehezen tudom elképzelni Kőszeget a natúrparki egyesület nélkül - hangsúlyozta Huber László.-  Sokat tettek már a város idegenforgalmáért, a turistákért,  vagy akcióikkal a  környezet védelméért. De az év derekán újra kell majd tárgyalni azt, hogyan tovább   2014-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!