Hírek

2013.01.28. 19:02

Nem nőtt a bűnözés Szombathelyen

Szombathely - Nem nőtt a bűncselekmények száma a lakótelepeken, sőt inkább csökkent - mondta Gulyás Ferenc alezredes, rendőrkapitány az önkormányzat bűnmegelőzési, közbiztonsági és közrendvédelmi bizottság ülésén. A legtöbb lopás boltok környékén történik.

Kupi Györgyi

A szombathelyi önkormányzat bűnmegelőzési bizottságának januári ülésén szerepelt a lakótelepek bűnügyi helyzete. Dr. Gulyás Ferenc alezredes, városi rendőrkapitány számolt be a lakótelepek közbiztonsági helyzetéről, mert Gyebrovszki János képviselő tett fel ezzel kapcsolatban kérdést a közgyűlésen. Írásos anyag nem készült, a kapitány szóban tájékoztatta a jelenlévőket. Hogy miről is pontosan? Ezt nehéz eldönteni, ugyanis rövid fél óra alatt egyetlen adat sem hangzott el, írásos anyagot sem osztottak ki a képviselőknek, akik nem is kérdeztek semmit a jövő hónapban szerepel a beszámoló a közgyűlés előtt, ott lesznek adatok.

A lakótelepeken sem nőtt a bűncslekemények száma, inkább csökkent, a város egésze is biztonságos. Fotó: Benkő Sándor

A rendőrkapitány azt viszont elmondta a bizottságnak, hogy a statisztikák szerint nem nőtt, hanem inkább csökkent a lakótelepeken a bűncselekmények száma, legalább is azoké, amelyek a tudomásukra jutottak, azokban a kategóriákban, amelyek leginkább befolyásolják a lakosság biztonságérzetét: lopás, betöréses lopás, személy elleni erőszak, szemérem elleni bűncselekmények.

Hozzátette, hogy az viszont megfigyelhető, hogy ahol üzletek vannak, azokon a helyeken magasabb a lopások száma. A lakótelepek bűnügyi helyzetével kapcsolatban még egy megjegyzése volt: nehéz behatárolni, hogy egy adott lakótelep az pontosan mely utcákig tart.

A kapitány szerint a városi bűnügyi térképéről jól lehet tájékozódni, hogy a városunkban melyek a leginkább fertőzött területek. Erre mi tettünk is egy kísérletet. (Nem könnyű a piktogramok dzsungelében kiigazodni különösen, mert az utcaneveket kitakarják az ábrák.) Amit láttunk, aszerint kirívó területi különbségek nincsenek a városban, viszont például a tulajdon elleni szabálysértésekben vezetnek azok az utcák, amelyekben üzletek vannak, így az Újvilág utca, az elkerülő út melletti üzletközpontok, illetve a belváros, az egyéb lopások esetében hasonló a helyzet. Személy elleni erőszak a Derkovits lakótelepen fordult elő legtöbbször, valamivel húsz felett van ez a szám, az oladin ennek körülbelül fele, a legnyugodtabb negyedek pedig a Joskar-Ola és a KISZ lakótelep (éppen Gyebrovszki képviselő körzete.) A kapitány hangsúlyozta azonban, hogy a rendőrség kizárólag a tudomására jutott eseteket tudja a statisztikában kimutatni, és a bűncselekmények esetében is van látencia.

Az viszont jól kivehető a bűnügyi térképről, hogy a kertvárosi övezetekben van leginkább biztonságban az ember testi épsége és a vagyona is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!