Hírek

2013.01.16. 13:44

Nem támogatják az andragógia-képzést Szombathelyen

Szombathely - A felvételi tájékoztatóból kiderült, hogy az állam idén nem támogatja az andragógus képzést. A korszerű európai látásmódot biztosító szak a Savaria Egyetemi Központban sokéves múltra tekint vissza.

Bajdó Bettina

Mátrai Zsuzsát, az egyetem főállású professzorát, az andragógia-képzés vezetőjét kérdeztük arról, hogy mit kell tudniuk a szakról azoknak, akik a Savaria Egyetemi Központ nappali vagy levelező tagozatán szeretnének továbbtanulni. Válasza szerint az andragógia felnőttoktatást jelent, melynek a hároméves alapszakon két szakiránya van: a felnőttképzési szervező és a munkavállalási tanácsadói szakirány. 169-en fejezték be eddig a tanulmányait és közülük 110 az, aki a nyelvvizsgáját letette, már diplomát is kapott.

A legtöbb jelentkezőben természetesen felmerül az a kérdés, hogy mit lehet kezdeni ezzel a végzettséggel, lehet-e olyan munkakört találni, melyre ez a diploma jogosít. A professzor a foglalkoztatottság egészében vizsgálva a kérdést azt emelte ki, hogy noha sokkal nehezebb ma munkát találni, mint korábban, a diplomások mégis könnyebb helyzetben vannak, mint akiknek nincs felsőfokú végzettségük.

- Mindennapi tapasztalat, hogy a munkaadók jelentős részét jobban érdekli maga a diploma, mint az, hogy milyen diplomája van valakinek, ha megfelelő idegen nyelvi tudással és informatikai ismeretekkel rendelkezik - mondja Mátrai Zsuzsa. - Ma már a munkaerőpiacon nemcsak olyan munkakörök vannak, melyek speciális szakismeretet, speciális szakdiplomát igényelnek, mint például az orvosok vagy mérnökök esetében, hanem egyre bővül azoknak a munkalehetőségeknek a köre is, melyek sokféle munkaterületre kiterjeszthető elméleti és gyakorlati tudást feltételeznek.

Mátrai Zsuzsa komoly reményt lát arra, hogy lesznek tandíjmentes helyek az andragógia szakon is. Fotó: Kiss Teodóra

A szombathelyi andragógia szakon számos olyan tudományból szerezhetnek elméleti tudást a hallgatók, mint a filozófia, a pszichológia, a pedagógia, a szociológia, a kulturális antropológia vagy a művelődéstudomány, de bőven vannak olyan tárgyak is, melyek sokféle munkakör betöltéséhez lehetnek fontosak. Ilyen tárgyak például a kommunikációs készségfejlesztés, a rendezvényszervezés, a pályaismeret vagy a kutatásmódszertan. A tanévközi hosszabb idejű gyakorlati képzésen pedig már konkrét munkahelyen, konkrét munkakörökkel is megismerkedhetnek a hallgatók, bekapcsolódva az ottani mindennapi munkatevékenységekbe.

A felvételi tájékoztatókból tudható, nemcsak Szombathelyen folyik andragógus képzés. Mátrai Zsuzsa úgy látja, egy olyan új világban élünk, melyben a régi rutinok egyre kevésbé működnek. Egy olyan világban, melyben semmi sem biztos, semmi sem kiszámítható. Felfogásában az andragógia az életvezetés tudományának tekinthető, amennyiben a képzés során nemcsak kész ismereteket nyújtanak, illetve azok felmondását követelik elsősorban a hallgatóktól, hanem új rutinok kialakítására, új kérdések felvetésére, a régi válaszok felülbírálására, az információk sokoldalú ellenőrzésére, a különböző társadalmi szerepekben a váltani tudásra, és nem utolsó sorban az együttműködésre késztetik őket. Ezek a kompetenciák, ahogy a cselekvőképes tudáshoz szükséges képességeket ma nevezik, nem csupán az egzisztenciális biztonsághoz, hanem a túléléshez, az új világban való eligazodáshoz is elengedhetetlenek. Ezt tekintik a szombathelyi képzés specialitásának, mert ezeknek a kompetenciáknak rendelik alá az általuk tanított elméleti és gyakorlati ismereteket is.

- Nem helyi probléma, de mégis elriaszthatja a továbbtanulókat, hogy az andragógia is azok közé a szakok közé tartozik, melyeknek kétséges az állami finanszírozása, vagyis egyelőre nem számolhatunk tandíjmentes helyekkel - emeli ki a professzor. - Az elmúlt hetek eseményei azt mutatják, hogy a hallgatói szakszervezetek, valamint   az egyetemek vezetői is egységesek és elszántak abban, hogy a tandíjmentes és a tandíjas szakok közötti megkülönböztetés eltörlését a kormánynál elérjék. Ezért komoly reményt látok arra, hogy lesznek majd később tandíjmentes helyek az andragógia szakon is.

Mátrai Zsuzsa több éve oktat már a szombathelyi felsőoktatási intézményben. Akkor kezdett itt, amikor még Berzsenyi Dániel Főiskolának nevezték az intézmény. Akkor óraadó tanárként oktatott. Jelenleg a  Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának professzora, ezen kívül a Magyar Tudományos Akadémia doktora, nemzetközileg is ismert és elismert oktatáskutató.  A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának korábbi elnöke, jelenleg pedig a Magyar Pedagógiai Társaság Felsőoktatási Szakosztályának elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!