Hírek

2013.01.09. 10:16

Szombathelyi Szimfónia címmel jelent meg könyv a Savaria zenekarról

Szombathely - Mint egy zeneművet, úgy komponálták a Savaria Szimfonikus Zenekar történetéről szóló, Szombathelyi Szimfónia című könyvet a szerkesztők, Rózsa Judit és Mérei Tamás.

Merklin Tímea

Az 50 éves zenekar könyvét az idén 100 éve született Weöres Sándor sorai vezetik be: "Ének, s zene szól, a magyar múlt évszázadaiból  el nem némul soha, köztünk vonul, megőrződik, s tovább alakul  s ha most fölcsendül élőn, hirtelen  a szél bölcsőjében Szombathelyen: ami zenében újra él  szőjje tovább a négy égtáji szél..."

A keménytáblás, igényes, szép, képes album jellegű  312 színes és 197 fekete-fehér fotót tartalmazó  könyv a zenekar fennállásának 50. jubileumára jelent meg, de nem csak az elmúlt fél évszázadról szól.

Mérei Tamás igazgató a Szombathelyi Szimfónia című könyvvel (Fotó: Kiss Teodóra)

A négy tételes mű első része az 1777-től 1962 -ig tartó időszakot öleli fel, a polgári zenekultúra gyökereit mutatja be. A második tétel 1962-től-2012-ig ível, átfogja az együttes 50 éves történetét.

A harmadik tétel apróbb tematikus részekből áll, röviden sorra veszi a zenekar igazgatói  - Petró János, Szeép Zoltán, Hajdók Judit, Horváth László, Bonecz Ervin, Mérei Tamás -  pályáját, a vezető karmestereket, művészeti vezetőket, akik hosszabb-rövidebb ideig itt dolgoztak, így benne van Robert Houlihan, Izaki Masahiro, Pál Tamás, Alpaslan Ertüngealp, Vásáry Tamás; a hanglemezeket (borítóképekkel), amelyeket a zenekar készített, vendégkönyvi beírásokat, amelyekben köszönetet mondanak a zenekartól kapott élményért.

A negyedik tétel a 2011-ben újra színpadra álló Iseumi Szabatéri Játékokat, a Nemzetközi Bartók fesztivál és Szemináriumokat idézi, a Hollywood Classics koncertek létrejöttét, a Bartók Terem kialakítását, a Zsinagóga udvar 2007-es átépítését, a zenekar egykori és jelenlegi kamaraegyütteseit örökíti meg.

A könyv tudományos igényű, kutatómunka előzte meg, négy ember dolgozott rajta egy évig. Az első tétel szerője: Horváth Rezső,  a második  tételé: Gergó Judit és Mérei Tamás (Horváth Krisztina írásai alapján).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!