Hírek

2013.01.21. 18:59

Téli túra fenn a hegyen

Velemtől Kőszegig a Kendigen át. A 24. túrájukon stílusosan huszonnégyen vettek részt, járták élvezettel a havas hegyet.

Némethy Mária

- Nincs rossz idő, csak rossz felszerelés! - Rábai Péter  túravezető ezzel a tőle már máskor is hallott alapigazsággal  hárított, amikor pénteken  -  amikor   a hírek hóátfúvásokról,   járhatatlan utakról szóltak -,  kételkedtem vasárnapi túrájukban.

- Márpedig megyünk, eddig is minden túránkat teljesítettük - volt tömör válasza. És tényleg elmentek. 6,5 órán át túráztak a havas hegyen, megtettek húsz kilométert Velemtől Kőszegig a Kendigen át. Ez volt a 24. hagyományos téli gerinctúrájuk a Kőszegi-hegységben.

Vasárnap reggel fél 8-kor a szombathelyi Ady téren stílusosan 24 elszánt túrázó szállt fel a velemi autóbuszra, majd megérkezve  bejárták az útvonalat:    Szent Vid, Kendig, Kopasz Kendig, Vöröskereszt, Óház-tető, Kőszeg. Közben egy kis lélekmelegítőként  forralt bor, pálinka, tea.  Az időjárás mindig kegyes hozzájuk, Kőszegre beérve most kisütött a nap.

 

A Szombathelyi Haladás Természetjáró Szakosztályának tagjai vasárnap megtartották hagyományos téli gerinctúrájukat (Fotó: Rábai Péter Kőszegi-hegység)

- Csodálatos volt a táj, de  minden alkalommal  más és más. Volt amikor csilingelős-zúzmarás volt minden, tündérvilágnak tűntek a fák,  máskor alig havas tájban lépkedtünk, s a Hörmann-forrásnál kerékpáros csapattal találkoztunk. Most hó volt, időnként ötven centis is.

Hárman elindultak fel az Írottkőre, de visszafordultak. Megközelíthetetlen. Akkora hóátfúvások vannak arrafelé, hogy a bot vége nem ért le a talajig  - meséli élményeiket  Rábai Péter. A Szombathelyi Haladás Természetjáró Szakosztályának elnöke gyerekkora óta járja a Kőszegi-hegységet. Nagypapájával kezdte a túrázást. Az 50-es évek elején még az Óházig fel lehetett jutni, aztán amikor kiépült a vasfüggöny, az 500 méteres zóna, akkor már addig sem.

- A Kendigen mindig elmesélem Kendig Katica szomorú történetét. A csinos lányét, aki a Stájer-házaknál legeltető  szőke, kékszemű juhászt választotta, szerette őt, de a barna juhász is akarta,  s hogy senkié se legyen,  megölte Katicát. Rábai Péter régi túrázó, több élvezetes előadást tartott már  a Gyékényestől Mohácsig tartó kerékpártúráról, az Árpád-kori templomokról, vagy a csíksomlyói búcsúról, ahol    egymás után tízszer járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!