Hírek

2013.02.13. 20:23

Drága a lakhatás

Drága a rezsi ma Magyarországon, nem véletlen, hogy sokan kérnek támogatást ehhez. Különösen a téli hónapok a kritikusak, mert fűteni muszáj. Az önkormányzatok tűzifával is tudnak segíteni.

Kupi Györgyi

A magyar háztartások jövedelmük átlagosan húsz százalékát költik a rezsire, ez az arány minél kevesebb jövedelemmel rendelkezik valaki, annál nagyobb. Az önkormányzatoknak van lehetőségük lakásfenntartási támogatást nyújtani, ehhez az állam támogatást ad a településeknek.

A Szombathelyi Polgármesteri Hivataltól kapott tájékoztatás szerint tavaly a városban 1832 fő részesült lakásfenntartási támogatásban, átlagosan 4250 forintot kaptak havonta. Erre a célra összesen 93 millió 173 ezer 100 forintot fizettek ki, melyből az önkormányzati rész 9 millió 304 ezer 40 forint. A támogatást a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez, a közös költséghez lehet felhasználni.

Vépen az idén is tudtak biztosítani tűzifát a rászorulóknak - tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől (Fotó: Kiss Teodóra)

Tűzifautalványt is kaphatnak azok, akik átmeneti segélyre jogosultak, úgy tűnik, erre egyre nagyobb igény van. Szombathelyen tavaly egész évben 35 fő részesült ilyen támogatásban, az idén viszont már 33 ember kapott ilyen segítséget. Ennek átlagos összege tízezer forint volt. Az idei tél első hat hetében összesen 361 ezer forintot fordított erre az önkormányzat, ez valamivel több, mint amennyit tavaly egész télen költött erre a célra.

Vép egyike azoknak a vasi településeknek, melyek szociális célú tűzifa támogatásban részesültek a belügyminisztériumtól. Tavaly 20 köbméterre pályáztak, azt meg is kapták. Az előző év tapasztalatai után az idén már 30 köbméterre adtak be pályázatot, de mivel sokkal több település jelentkezett tűzifa támogatásért, ennek csak harmadát kapták meg, 2013-ban 10 erdei köbméter tűzifa támogatásban részesült Vép, melynek összege 152 ezer 400 forint. Az önkormányzat nettó 2000 forinttal egészítette ki a támogatást, de saját forrásból még vettek még tíz köbmétert,a szombathelyi erdészettől - tudtuk meg dr. Kovács Péter polgármestertől.

A belügyminisztériumi és a helyi rendelet alapján elsősorban azokat a kérelmezőket kellett támogatni, akik aktív korúak ellátásában, lakás fenntartási támogatásban, illetve időskorúak járadékában részesülnek. Így 31 embernek 910 mázsa tüzelő jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!