Hírek

2013.02.24. 14:16

Elégedetlenek az orvosok, sokan külföldön vállalnak munkát

Szombathely - Évente 800-900 orvos vándorol külföldre, körülbelül ennyien végeznek egy évfolyamban az orvosi egyetemen. Gond van az orvosi bérekkel, s nem garantált az idei emelés sem. Ha így folytatódik, akkor lassan nem lesz, aki gyógyítson.

Bajdó Bettina

Komoly gond van itt az orvosbérekkel - ezzel a címmel adott interjút dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Gazdaság TV-nek. Elmondta, ők nem a nyugat-európai színvonalú bérekért küzdenek, hanem azért, hogy a magyar bérstruktúrában foglalja el ugyanazt a helyet az orvosi bérjavadalmazás, amilyet elfoglal a környező országokban. A céljuk a hazai átlagbér két-háromszorosát, illetve a vezetőpozíciók egyikét elérni, ám ettől még nagyon messze vannak. Dr. Éger István adatokkal is szolgált: a nyugat-európai béreket összehasonlítva elég durva a különbség, hiszen Magyarországon ma még mindig gyakorlatilag a kezdő orvosi bér nem több mint bruttó 140 ezer forint. Ha ehhez hozzátesszük a kormány által két éve működtetett ösztöndíjprogramot, akkor sem éri el a bruttó 240-250 ezer forintnál magasabb összeget. Azonban az ösztöndíj nem bérként viselkedik, nem számít bele a szabadságba, nem számít bele a nyugdíjba.

Nyugat-Európában 2500-3000 euró a minimumbér, ez országonként változik, egy szakorvosnak 5-10 ezer euró a havi javadalmazása. Hangsúlyozta, hogy nem a tavalyi emelés mértékével voltak elégedetlenek, hanem az a gond, hogy a döntéshozó nem rajzol egy pályát, nem garantál folyamatosságot.   Dr. Lazáry György, a Vas Megyei Orvosi Kamara ügyviteli vezetője elmondta, hogy március 7-én kezdődnek a tárgyalások az emeléssel kapcsolatban. Hallani lehet 50 milliárd forintos pluszpénzről, melyet az emelésre szánnak, ám ezek csak híresztelések. Egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni.

- Már ismerjük a tavalyi statisztikai adatokat  - folytatta az ügyviteli vezető.

- Úgy látszik, hogy csökkent az elvándorlók száma, most olyan 800-900 körül van. Ez körülbelül éppen annyi, amennyit képez évente az egyetem. Valamit tenni kell, mert komoly gondok lehetnek. Feszültségforrás a bérek helyzete. Nemrég megemelték a kezdő orvosok bérét 100-150 százalékkal Ez újabb problémát generált, hiszen a kezdő orvosok annyit keresnek, mint a 20-30 éve praktizáló kollégák. A másik gond a kényszernyugdíjazás kérdése. Ez hatezer orvos elvesztését is jelentheti. Ma már minden szakmában orvoshiány van, a háziorvostól kezdve a szülész-nőgyógyászon keresztül a sebészig. Ha az orvosi bér hamarosan nem fog közelíteni  az uniós bérekhez, akkor az orvosok előbb-utóbb el fognak menni.

Dr. Lazáry György szerint a röghöz kötés sem megoldás, hiszen a tandíját két hónap alatt megkeresheti kint a kezdő  orvos, így könnyedén vissza tudja majd fizetni. Az előző béremelés nem megoldás volt, hanem tűzoltás. Az alapbért ugyanis nem változtatták meg. Az orvosi  jövedelm jelentés része (körülbelül a fele) pótlékokból áll. Ha pedig nem emelik az alapbért, nem emelkedik a pótlék sem. Gondot jelentett az is, hogy nagy különbségek voltak az emelés mértékében is. Egy bruttó 250 ezer forintos bérnél bruttó 60 ezret tettek rá, míg bruttó 300 ezer forint feletti bérnél bruttó 10 ezer forint járt.

- Nyugat-Európa több országában  is jelentős mértékű orvoshiány van - emelte ki a vezető -, így van befogadóképesség.

- Egy németországi jelentés szerint ott 80-90 ezer orvosra lenne szükség. Akár az összes orvos elmehetne Magyarországról. Valamit tenni kell, különben nem marad gyógyító a hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!