Hírek

2013.02.01. 16:35

Ellehetetlenülnek a kis települések?

Simaság - Tavalyi költségvetésének negyven százalékával gazdálkodhat idén az önkormányzat. A törvényi változások miatt elkeserítőnek érzi a helyzetet a polgármester.

Simon Erzsébet

- A megoldandó feladatok minimális részét vitte el az állam, ellenben brutális elvonást hajtott végre! Ha meghatározták a kötelezően ellátandó teendőket, finanszírozzák is teljes mértékben! De erről szó nincs! Rettenetesen nehéz, mondhatnám, megoldhatatlannak tetsző feladat elé állították a törvényhozók az önkormányzatokat - köztük minket is - az idei költségvetés elkészítésénél! Hatalmas összeget vontak el tőlünk, fogalmunk sincs, hogyan sakkozzunk a számokkal, s mi lesz velünk mondjuk egy év múlva! - Simaság polgármestere zúdítja ránk indulatosan a panaszait, s állítja, a gondokkal nincs egyedül a faluja. Ő nem hallgathat tovább, s tán másoknak is megjön a bátorsága, hogy szóvá tegyék: az önkormányzati rendszer átalakításának részeként a korábbi normatív alapú támogatás helyett bevezetett feladatfinanszírozás a kis települések ellehetetlenülését jelenti.

Molnár László: Az iskola épülete évek óta üresen áll, a hasznosítására tett minden eddigi kísérletünk kudarcot vallott

Simaság önkormányzata a tavalyi 56 millió forint helyett az idén 33 millióból gazdálkodhat. Mínuszos büdzsét nem tervezhetnek, s e pillanatban nem látja Molnár László a kiutat. Pedig február derekáig költségvetést kell produkálniuk, hogy az új törvények szerint március elejéig maguk dönthessenek közös hivatal létrehozásáról öt másik faluval. A polgármester szerint csöppet sem elég a kötelező feladatok ellátására, amit most az állam ad. Az eddigi 26 millió forint normatíva helyett 15 milliót kapnak, miközben a saját bevételeik egy részét elvonják. Évek óta hitel nélkül gazdálkodtak, addig nyújtózkodtak, ameddig a takarójuk ért; úgy fest, a takaró igencsak összement a mosásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!