Hírek

2013.02.25. 15:37

Élmény lesz a bicajozás

Újabb forduló volt a térségi kerékpárúthálózat uniós projektjében. A felsőőri városházán tájékoztattak hétfőn a több tízmilliós fejlesztésekről, a menetrendről.

Kozma Gábor

A fejlesztésekről szóló tájékoztatót nagy sajtóérdeklődés kísérte, a bevezetőt a 970 ezer euró összköltségvetésű, 70 százalékban uniós támogatású projekt vezetője, Hans Peter Neun menedzser tartotta. Elmondta, hogy a Rába és a Lapincs völgyét is érinti a bringás útvonal, amely főleg az élményre, nem pedig a sportos teljesítményekre koncentrál. Rövidesen 5 határátkelési pontot nyitnak, körülötte térségi történelmi tablókkal. A tájékoztatón részt vett Lazáry Viktor szombathelyi alpolgármester is, aki kifejtette: igazi jövője a közös uniós pályázatoknak van.

- Ami itt és most történik, az az unió. Vagyis a felismert ésszerűség, a nyelvi és kulturális különbségek meghaladása egy magasabb közös cél érdekében. Ez a közös projekt nagy lendületet adhat Szombathelynek is, hiszen nincs messze tőlünk Ausztria, a maga gyönyörű tájaival. Részünkről, a Savaria Turizmus által mindent megteszünk a közös siker érdekében - mondta.

- Így néz ki egy sikeres, közös uniós pályázat; nem volt egyszerű, amíg eddig eljutottunk - mutatott fel az oberwarti városházán, nagy sajtóérdeklődés közepette egy sárga dossziét Hans Peter Neun, a magyar-osztrák közös uniós térségi kerékpárútfejlesztés projektmendzsere.

 

A kerékpárúthálózat kiépítésének menedzsmentje a felsőőri városházán, előtérben a magyarokkal (Fotó: Kozma Gábor)

 

Megtudhattuk: 2003-tól szövöget álmokat a dél-burgenlandi és a stájer turisztikai iroda egy átfogó kerékpárúthálózat kiépítéséről úgy, hogy az annak mentén lévő történelmi látnivalókat is mintegy bekapcsolják a programba.

- E célra Vas megye, valamint Burgenland és Stájerország kiválóan alkalmas - hallhattuk. A menedzser elmondta, hogy a Rába és a Lapincs völgyét is érinti a bringás útvonal, amely akár 1 hetesre is tervezhető. Elsősorban az élményre, nem pedig a sportos teljesítményekre koncentrál.

Rövidesen öt olyan határátkelési pontot nyitnak, amely egyben bringás pihenő, állomás is lesz. Úgy, hogy körülötte elhelyezik a térség történelmi tablóit. Így láthatjuk majd túra közben a vasfüggönyt, vagy a római vízvezetéket, netán megkóstolhatjuk az adott táj jellegzetes ételeit és italait.

A közös uniós pályázat 970 ezer eurós, a szombathelyi Savaria Turizmus Nonprofit Kft. és Narda község egyaránt 179 ezer euróval részesedik (53-53 millió forint). Nardán egy új szakasz is épül, 710 méter hosszan, ez köti majd össze a két országot. Vörös-Borsody Csilla, a Savaria Turizmus vezetője kijelentette, hogy fejlődő ágazatról van szó, ennek megvalósítása stratégiai kérdés. Mint mondta, az élménykerekezők nagyot lendíthetnek a térség, a megye idegenforgalmán is. Bejelentette, hogy ősszel, a turizmus világnapján kerékpáros tömegrendezvény lesz Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!