Hírek

2013.02.13. 05:55

Hóhelyzet Vasban: senki ne induljon útnak

A hóátfúvások miatt bárhol forgalmi akadályok képződhetnek, ezért a katasztrófavédelem szakemberei azt tanácsolják, hogy az esti-éjszakai órákban lehetőleg senki ne induljon útnak a megye közúthálózatán.

 

22:05 - Kamionokat várakoznak a hófúvás miatt

Összesen több mint 130 kamion kényszerül várakozásra a hófúvás miatt Szombathely határában, Körmenden a Szarvas csárdánál, valamint Rábafüzesen  - közölte az MTI-vel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán este.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint 17 órától teljes útzár van a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakaszán, Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál pedig lezárták a határátkelő állomásokat a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek elől.

Közlése szerint jelenleg 18 lezárt útszakasz van Vas megyében a hóátfúvások miatt, a korábbiakon kívül lezárták a Celldömölköt Mesterivel, Nádasd és Daraboshegy és Nádasdot Őrimagyarósddal összekötő alsórendű utat is.

Vas megye a hó fogságában - Esti összefoglaló

Szerdán ismét bekeményített a tél, s a havazás mellé erős, helyenként viharos szél is társult. A hófúvás miatt több baleset is történt a megyében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokúra, narancssárgára mérsékelte szerda reggel a riasztást a megye területén. Ismét nagy mennyiségű havat prognosztizáltak, mely erős, helyenként viharos (körülbelül 45-60 kilométerórás) széllökésekkel párosult. Az északira forduló szél hófúvást okozott.

Még kedd délután rendkívüli ülést tartott a Vas Megyei Védelmi Bizottság. Döntése értelmében szerda reggel hét  órakor az együttműködő szervek bevonásával felállt a Vas Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse, és koordinálta a hóhelyzettel kapcsolatosan végrehajtandó intézkedéseket - tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. Hozzátette, kedden délután 13 óra 45 perckor megnyitották a szlovén határt, így a megyében várakozó tehergépjárművek szerda reggelre elhagyták az ország területét.

A közútkezelő gépei folyamatosan dolgoztak, az utak hókásásak, csúszósak voltak. Vas megye tűzoltói is az utakon voltak. Egy kenyérszállító tehergépjármű elakadt Celldömölk és Kemeneskápolna között, ennek műszaki mentését a celldömölki önkormányzati tűzoltók végezték. Szombathely és Vép között egy úttesten keresztbe fordult tehergépjármű műszaki mentését hajtották végre a szombathelyi hivatásos tűzoltók, a mentés idejére az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben. Délután fél kettőkor a Nemescsó és Lukácsháza közötti útszakaszra vonultak a szombathelyi hivatásosok, egy kilenc gyermeket szállító kisbusz és két személygépjármű csúszott az árokba. A járműveket az árokból kiemelték, mindenkit biztonságba helyeztek. A 86-os főúton, a Beled és Páli közötti szakaszon tehergépjárművek műszaki mentését végezték, a rendőrség Hegyfalunál a 84-es főútra terelte a forgalmat.

Szerda délután négy óráig 16 utat zártak le a megyében, főként Nádasd és Celldömölk környékén. Elzárt, megközelíthetetlen település nem volt a megye területén. A megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért északi szél hófúvást okoz csütörtökön is a délelőtti órákig a megyében. Továbbra is narancssárga riasztás van érvényben.

17:40 Senki ne induljon útnak

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy az esti-éjszakai órákban lehetőleg senki ne induljon útnak a megye közúthálózatán.

Az 50-60 km/h-s szél a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatos takarítása ellenére hóátfúvásokat okoz, melyek miatt bárhol forgalmi akadályok képződhetnek. A hóátfúvásos szakaszokon a burkolatok jegesek, ez is fokozott balesetveszélyt jelent az autósok számára.

17:00-kor teljes útzár lépett érvénybe a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakaszán, ahol elhúzódó műszaki mentés van folyamatban. A forgalmat a 84-es főút irányába terelik.

16:30 Hóhelyzet Vas megyében – Délután 16:00-ig Vas megye tűzoltó egységei 12 esetben mentettek hófúvás miatt elakadt személy- és tehergépjárművek. Jelenleg 2 beavatkozás van folyamatban.

Bük és Bük-fürdő közötti útszakaszon egy tehergépjármű és személygépjármű balesete miatt a helyszínelés idejére félpályás útzár van érvényben. A 86-os főúton tehergépjárművek műszaki mentése miatt még mindig tart a forgalomelterelés Hegyfalunál a 84-es főútra.

A dialízises betegek kezelésre történő szállítása a délután folyamán is akadálymentesen lezajlott, így a mai napra berendelt 100 beteg kezelésében az útviszonyok miatt nem volt fennakadás.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a forgalmat és az utak minőségét.

A megerősödő szél miatt újabb útszakaszok lezárása vált szükségessé: lezárták a Kám – Egervölgy, és a Söpte – Salköveskút közötti útszakasz. Így jelenleg 16 lezárt út van Vas megyében.

Elzárt, megközelíthetetlen település nincs a megye területén.

A Vasi Volán Zrt. tájékoztatása szerint a lezárt útvonalak miatt néhány menetrend szerinti autóbuszjárat kerülő úton közlekedik.

14:40 A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint délután 14:00-ig a tűzoltó egységek 7 esetben mentettek hófúvás miatt elakadt személy- és tehergépjárművek.

Szombathely és Vép között egy úttesten keresztbe fordult tehergépjármű műszaki mentését hajtják végre a szombathelyi hivatásos tűzoltó egységek, a mentés idejére az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben.

Délután fél 2-kor a Nemescsó és Lukácsháza közötti útszakaszra vonultak a szombathelyi hivatásos tűzoltók, ahol egy 9 gyermeket szállító kisbusz és két személygépjármű csúszott az árokba, melyekben 2-2 utas tartózkodott. Az egység a járműveket az árokból kiemelte, így összesen 14 személyt helyeztek biztonságba.

Jelenleg 2 beavatkozás van folyamatban.

A 86-os főúton, a Beled és Páli közötti szakaszon ismét tehergépjárművek műszaki mentése van folyamatban, ezért a rendőrség Hegyfalunál a 84-es főútra tereli a forgalmat.

A közútkezelő Szombathely térségében 4 saját és 15 bérelt, Vasvár térségében 4 saját és 20 bérelt, Sárvár térségében 8 saját és 19 bérelt, valamint Körmend térségében 4 saját és 15 bérelt járművel folyamatosan végzi a közutak tisztítását, ennek eredményeként a Bucsu –Bozsok útszakasz újra járható, és a lezárt utak száma 14-re csökkent. A szomszédos megyékből megérkezett 2 hómaró a megye közútjainak hómentesítése érdekében.

Elzárt, megközelíthetetlen település nincs a megye területén.

A Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

12:40 Vas megyében hóátfúvások miatt az alábbi alsóbbrendű, alacsonyabb forgalmú mellékutakon van érvényben teljes útzár. Elzárt település ugyanakkor nincs a megyében. A főutakat, főbb közlekedési útvonalakat, forgalmasabb útszakaszokat kiemelten kezeljük.

 

Sorszám

Útszám

Útszakasz megnevezés

Kezdő szelvény

Végszelvény

Érintett települések

1.

8432

Celldömölk-Gérce összekötő út

0+800

5+400

Celldömölk-Mesteri

2.

8432

Celldömölk-Gérce összekötő út

7+115

9+200

Mesteri-Vásárosmiske

3.

8433

Celldömölk-Vásárosmiske összekötő út

0+000

4+530

Celldömölk-Kemeneskápolna

4.

84137

Köcsk bekötő út

0+000

3+390

Bokodpuszta-Köcsk

5.

8459

Boba-Nemeskocs összekötő út

3+033

4+984

Nemeskocs faluvégtől a 8429.csomópontig

6.

8455

Mersevát-Kemenesszentmárton összekötő út

0+782

3+632

Mersevát faluvégtől 8611. út csomópontig

7.

8454

Kemenessömjén-Vönöck összekötő út

2+212

4+620

Kemenessömjén faluvég és 8611. úti csomópont között

8.

8457

Nemeskeresztúr-Kissomlyó összekötő út

5+400

9+900

Jánosháza-Kissomlyó

9.

8435

Jánosháza-Duka összekötő út

0+650

1+490

Jánosháza-8 út között

10.

7381

Karakó-Jánosháza

0+961

2+803

8. Főút és Jánosháza Galvánüzem között

11.

7447

Nádasd-Őrimagyarósd összekötő út

0+150

9+560

Őrimagyarósd

12.

74167

Nádasd-Daraboshegy bekötő út

0+000

2+350

Daraboshegy

13.

8442

Csempeszkopács- Meggyeskovácsi összekötő út

0+000

4+600

Meggyeskovácsi

14.

8717

Bucsu-Bozsok összekötő út

2+500

8+600

Bozsok

15.

8406

Pápa-Kenyeri összekötő út

26+445

29+630

 

 

11:00 Jelenleg egy elakadt tehergépjármű műszaki mentése van folyamatban a 8-as főúton, a megyehatárnál, itt a mentés ideje alatt teljes útzár van érvényben.

Jelenleg 13 lezárt útvonal van Vas megye területén, jellemzően Sárvár körzetében:

Nádasd – Daraboshegy

Nádasd – Őrimagyarosd

Csempeszkopácsi – Meggyeskovácsi

Pápóc – megyehatár

Vásárosmiske – Mesteri

Boba – Nemeskocs Köcsk bekötő út

Celldömölk – Mesteri

Celldömölk – Kemeneskápolna

Karakó – Jánosháza

Jánosháza bekötő út

Kemenespálfa – Kissomlyó

Kemenessömjén - Vönöck

A 86-os főútról még mindig tart a forgalom elterelése.

Elzárt, megközelíthetetlen település nincs Vas megye területén.

A dialízises betegek kezelésre szállítása továbbra is akadálymentes.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a fogalmat és az utak minőségét, illetve Hegyfalunál terelik a forgalmat.

A közútkezelő tájékoztatása szerint jelenleg 19 saját és 56 bérelt gépjárművel tisztítják a megye közútjait. Közülük 4 hómarógép is dolgozik. Ezen túlmenően Fejér és Somogy megyéből további 2 hóeke és 4 hómaró érkezik a szombathelyi és sárvári üzemmérnökség területére az utak hómentesítése érdekében.

A tömegközlekedést illetően: a MÁV Zrt. közlése szerint a Szombathely – Székesfehérvár fővonalon 10-20 perces késéssel közlekednek a vonatok, a MÁV Zrt. kezelésében levő többi vonalon 1-2 perces késésekre lehet számítani. A GYSEV vonalain 1-2 perces késések szintén előfordulnak. Minden menetrend szerinti járat közlekedik. Egyenlőre a Vasi Volán Zrt. autóbuszjáratai is közlekednek, de itt is késésekkel kell számolni.

10:30 Vas megye: hófúvás miatt lezárt útszakaszok

8432-es út Celldömölk és Mesteri között

8432-es út Mesteri és Vásárosmiske között

8433-as út Celldömölk és Kemeneskápolna között

84137-es út Bokodpuszta és Köcsk között

8459-es út Nemeskocs faluvégtől a 8429-es út csomópontjáig

8406-os út veszprémi megyehatár és Pápoc faluvég között

7447-es út Nádasd és Őrimagyarósd között

74167-es út Nádasd és Daraboshegy között

8442-es út Csempeszkopács és Meggyeskovácsi között

9:40 Győr-Moson-Sopron megyében műszaki mentés miatt lezárták a 86-os főutat, melyről a teherforgalmat a 84-es főútra terelik Hegyfalunál, a személyforgalmat pedig Belednél Kapuvár felé irányítják.

Elzárt, megközelíthetetlen település nincs Vas megye területén.

Ez idáig egy alkalommal vonultak műszaki mentéshez a megye tűzoltói, akik két hófúvásban elakadt személygépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából Celldömölknél. Az eset során személyi sérülés nem történt.

A dialízises betegek kezelésre szállítása akadálymentesen folyik.

Lezárt útvonalak Vas megyében:

Nádasd – Daraboshegy

Nádasd – Őrimagyarosd

Csempeszkopácsi – Meggyeskovácsi

Pápóc - megyehatár

9:30 Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

A Nyugat- és Közép-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. A nagyobb mennyiség főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében és Veszprém megyében hullhat. Részletek itt >>>

8:30 Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Vas megye területére. Az előrejelzés alapján a szerdai napon Vas megyében nagy mennyiségű hó várható. A friss hó mennyisége éjfélig kb. 15-25 cm között valószínű, de néhol 30 cm-t meghaladó friss hóréteg is összegyűlhet. A megerősödő, helyenként viharos (kb. 45-60 km/h) lökésekkel kísért északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoz. Erős hófúvás is lehetséges magas hótorlaszokkal.

Kedd délután rendkívüli ülést tartott a Vas Megyei Védelmi Bizottság. Döntése értelmében szerda reggel 7:00-kor az együttműködő szervek bevonásával felállt a Vas Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse, és koordinálja a hóhelyzettel kapcsolatosan végrehajtandó intézkedéseket.

Kedd délután 13:45-kor megnyitották a szlovén határt, így a megyében várakozó tehergépjárművek szerda reggelre elhagyták az ország területét, és a közlekedésük jelenleg is zavartalan.

A közútkezelő tájékoztatása szerint folyamatosan dolgoznak az utak hókásásak, csúszósak, de folyamatosan dolgoznak ezek takarításán. A szombathelyi üzemmérnökség területén 6 saját és 11 bérelt járművel, a vasvári üzemmérnökség területén 6 saját és 11 bérelt járművel, a körmendi üzemmérnökség területén 2 saját gépjárművel, valamint a sárvári üzemmérnökség területén hófúvásokra lehet számítani, itt 6 saját és 16 bérelt járművel végzik az utak hómentesítését.

A Vasi Volán Zrt. menetrend szerinti autóbuszjáratai folyamatosan közlekednek, de késésekre lehet számítani.

A mentőszolgálat is felkészült az esetlegesen kialakuló hóhelyzetre, készenlétbe helyezték tartalék járműveiket.

A havazás ez idáig nem okozott fennakadást a közlekedésben Vas megye területén.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy csak téli gumival felszerelt gépjárművel induljanak útnak, és szükség esetén használjanak hóláncot!

8:00 Az egyre erősödő széllökések hóátfúvásokat okoznak

A Nyugat-dunántúli területeken kedd éjszaka óta változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei és munkagépei ez alatt az időszak alatt is folyamatosan dolgoztak, hogy az egyre erősödő széllökések következtében kialakuló hóátfúvások miatt ne alakulhassanak ki járhatatlan útszakaszok. A megfeszített munkavégzés ellenére Zala megyében egy kis forgalmú alsóbbrendű utat már le kellett zárni, mivel a nagy erejű szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra. Elzárt település ugyanakkor nincs az országban. Részletek itt >>>

7:00 Menetrend szerint járnak az autóbuszok Vas megyében

Fennakadások nélkül, menetrend szerint közlekednek az autóbuszok Vas megyében - közölte az MTI-vel a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi üzemigazgatója.

Pathy Tivadar tájékoztatása szerint egyelőre minden településre eljutnak autóbuszaik. A sofőröktől olyan jelzéseket kaptak, hogy néhány útszakaszon már hordja a havat a szél, de a közlekedést akadályozó hóátfúvások egyelőre nem alakultak ki.

6:40 Havazás: a katasztrófavédelem a veszélyekre figyelmeztet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az előző nagy havazás tapasztalatai alapján ismét arra számít, hogy az érintett területeken megnő a koccanásos balesetek, az árokba csúszó és a hóban elakadó járművek száma. Ezért azt kérik, hogy - elsősorban Nyugat-Dunántúlon - mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen. Részletek itt >>>

6:10 Másodfokúra mérsékelték a figyelmeztetést

Másodfokúra mérsékelte a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a korábbi harmad fokról. Az erős hófúvás miatt azonban több dunántúli térségben már a következő órákban magas hótorlaszokra lehet számítani. Részletek itt >>>

06:00 Feltámadt a szél, már hóátfúvások vannak Vasban

Feltámadt és megerősödött a szél, emiatt már kialakultak kisebb hóátfúvások Vas megyében, főleg Sárvár és Celldömölk térségében - közölte az MTI-vel szerdán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán és a hajnali órákban is változó intenzitással havazott, ezért a sárvári, vasvári és körmendi üzemmérnökség összes munkagépével dolgozik az utak megtisztításán és síkosság mentesítésén.

Folyamatos munkájuknak köszönhetően járhatatlan út nincs Vas megyében, ugyanakkor a havazás és a hóátfúvások miatt télies útviszonyokra kell számítaniuk a közlekedőknek - fűzte hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!