Hírek

2013.02.06. 12:46

Kőszeg 2013-as költségvetését újra át kell dolgozni

Kőszeg - Nehéz helyzetben van Kőszeg önkormányzata. Eddig minden évben hiánnyal fogadták el a képviselők a város költségvetését, de ezt az idén jogszabályok tiltják. A működésben 99 milliós fedezethiány mutatkozik, ezt kell felszámolni. Segítséget is kér hozzá Kőszeg.

Némethy Mária

Kőszegen az elsődleges cél az önkormányzat intézményrendszerének és működőképességének megőrzése. Az idei költségvetési terv elkészítésének ez volt a vezérelve. Ám mivel a bevételek alacsonyak, ezért az önkormányzat teljes feladatellátását felül kell vizsgálni, mert az eddigi önként vállalt feladatokra a bevételek sajnos nem nyújtanak fedezetet.

Ezért lehetetlen helyzet állt elő Kőszegen.

Kizárólag az intézményi és az önkormányzati kötelező feladatokat figyelembe véve, a működésben 99 millió 345 ezer forintos fedezethiány mutatkozik. Ami ugye az idén lehetetlen, mert a jogszabályok értelmében az idei önkormányzati költségvetésben fedezetlen kiadás és működési hiány nem szerepelhet. Az önkormányzat nem tud működési hitelt felvenni, tehát olyan kiadás sem tervezhető, amelynek nincs forrása.

Kőszegen számoltak és számolnak most is.

Kiderült, hogy az önként vállalt feladatok ellátása tavalyi szinten 37 millió 60 ezer forintot igényelne. Mivel ez a pénz jelenleg nincs sehol, ezért nem szerepel a város költségvetésében a civil szervezetek és a nemzetiségi önkormányzatok támogatása - kivéve a sportegyesületeknek a koncepciókor megszavazott időarányos támogatása -, a városi újság kiadása, a televíziós szolgáltatás, a járóbeteg ellátás finanszírozása, a sportorvosi tevékenység, rendezvények költségei, de még a városi kitüntetések adása sem. A dologi kiadások nem emelkedhetnek.

Kőszegi honatyák: jobbról Huber László polgármester, Báthy Béla alpolgármester, Váradi Szilárd. Fotó: Horváth Csaba

Az előző évi keretösszeggel számoltak például a városüzemeltetés költségeinél. Ugyanakkor a vis maior helyzetekre, az intézmények pályázatainak saját erejére 8, a vagyonhasznosítással kapcsolatos költségekre 3 millió forintos céltartalékot terveztek. Sajnálatos tény: az önkormányzat forrásai minden fejlesztési elképzelés megvalósításához elégtelenek 2013-ban.

Keszei Balázs képviselő javasolta, hogy ne kapjon egy fő létszámot a polgármesteri hivatal a városfejlesztési osztály bővítésére tervezik ezt, és csökkenjen annak költségvetése 5 millió forinttal. Ezt a képviselők nem fogadták el, de azt igen, hogy felül kell vizsgálni minden intézményi és önkormányzati feladatellátást, létszámot, megkötött szerződéseket,  6,5 százalékkal csökkenteni kell minden kiadást,  és át kell dolgozni az egész költségvetést, hogy eltűnjön a hiány.

Huber László polgármester levelet írt a belügyminisztériumba, ezt fel is olvasta a képviselőknek. Támogatást kér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!