Hírek

2013.02.28. 10:44

Közgyűlés Szombathelyen - Viharos pénzügyek

Csütörtök reggel összeült a város testülete. A délelőtt a városfejlesztési tervekről szólt, a 11-es huszár úti laktanya jövőjéről és Csónakázótó rehabilitációjáról. Délután a költségvetés került terítékre.

Bajdó Bettina

A megjelenteket dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte, s történelminek nevezte a közgyűlést a MÁV-ingatlanok átvétele és az adósságrendezés miatt. Hangsúlyozta, így lehetőség nyílik a fejlesztésekre, például a 11-s huszár úti laktanyáéra és a Csónakázótó környékének rehabilitációjára.

Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető mindjárt az ülés elején a faaprítékos erőmű ügyét hozta fel, nem szerepelt ugyanis a napirendi pontok között, pedig az elsőfokú építési engedélyt már ki is adták. Azt kérte még, hogy vegyék napirendre a HVSE támogatását, mivel a MÁV-ingatlanok átadása elméletileg ezt a cél szolgálja. Az erőmű ügyének felvetésére Marton Zsolt alpolgármester reagált, s türelmet kért. Jövő hét kedden a beruházó lakossági fórumon mutatja be a projektet, melynek környezetvédelmi és gazdasági hatásai vannak. Ismét hangsúlyozta, nem erőműről van szó.

A termet megtöltötték a HVSE sportolói, akiket Lazáry Viktor alpolgármester is köszöntött, s annyit kért, ha lesz napirend a HVSE helyzetéről, szeretne ő is kérdezni a HVSE vezetőitől. Nagyobb vita kerekedett, ment a politikai adok-kapok. Végül szavaztak, s nem került terítékre a HVSE ügye. A Fidesz-frakció tartózkodott.

Ezt követően az interpellációk kerültek sorra. Az ellenzék több interpellációt is benyújtott, ezekről majd a nyilvános napirendi pontok végén tárgyalnak majd. Majd a polgármester bejelentette, hogy negyed 12-kor szünetet tartanak, mert fél 12-kor írják alá az adósságrendezésről szóló szerződést.

Horváth Zoltán (LMP) napirend előtt kért szót, s arról beszélt, hogy 2013 a polgárok éve, és ezzel kapcsolatban milyen feladatai vannak a városnak. Kiemelten figyelni kell az egyesületek, informális körök, a lakóhelyi közösségek, a kisközösségek, egyéb csoportok véleményére.

Sürgősségi napirendi pontként tárgyalta a város a 11-es huszár úton található laktanyák jövőbeli sorsát. Lazáry Viktor a ciklus egyik legjelentősebb fejlesztésének tartja a laktanya helyzetének megoldását. Tárgyalásokat folytattak a Nemzeti Digitális Archívummal, a helyszínen a fejlesztési programterv szerint az első ütemben 6,5 milliárd forintnyi értékben kulturális logisztikai, illetve digitalizációs központ valósul meg. Az egyik legjelentősebb turisztikai látványossága lehetne ez a városnak, körülbelül 480 új munkahelyet jelentene.

Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) feltette a kérdést, hogy ki vállalja az említett költségeket. Erre a polgármester válaszolt, központi pénzt kapnának rá, a városnak elvileg nem kell a pénztárcájába nyúlni. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) elmondta, hogy a ’90-es évek elején átadták a területet az Apáczai Alapítványnak, akkor is nagy tervek voltak.

Hangsúlyozta, hogy nem az alapítvány, hanem a város költött közben a felújításra és az állagmegőrzésre. Hiányolta, hogy eddig nem vonták be az ellenzéket a projektbe. Szakály Gábor (Fidesz) szerint ez a vita nem szól másról, mint dr. Ipkovich György polgármesterségének dicsőítéséről. Kiemelte, hogy a város sikere, hogy ezzel a területtel végre történik valami.

Balassa Péter (Jobbik) szerint, ami ingyen van, az utána nagyon sokba fog kerülni. Tájékoztatást kért arról, hogy éppen hol tartanak a tárgyalások, ám erre nem került sor. Ezt követően a Csónakázótó fejlesztéséről is hallhattunk egy beszámolót. Rendbe tennék a szigetet, az ide vezető hidat,a Mesevár Óvodát is fejlesztenék, illetve egy kültéri fitneszparkot hoznának létre. Dr. Czeglédy Csaba felháborodott, mert a városvezetés a Csónakázótó fejlesztése kapcsán egy Géfin Gyula utcában működő nyomdát is fel akar újítani. A frakcióvezető szerint egy Fidesz-közeli céget vontak be a projektbe. A polgármester megvonta tőle a szót, majd szünetet rendelt el.

 

 

A délután a Csónakázótó körüli fejlesztések ügyével folytatódott. Dr. Czeglédy Csaba szerint nemes a cél, de a megvalósítás korrupciógyanús, mivel közpénzből akarják egy cég fejlesztését finanszírozni. Gyebrovszki János úgy vélte, hogy célszerű lenne vízügyi szakemberekkel egyeztetni, mielőtt bármit döntenek, mert a tóban iszap van, ami veszélyes hulladéknak számít. Horváth Zoltán nem értette, miért segítik egy magánnyomda létrehozását. A nyomda első szintjén kialakítandó táncteremmel kapcsolatban is kétségei voltak.

Egyrészt feleslegesnek tartott egy újabb tánctermet a városban, másrészt felmerült a kérdés, hogy táncterem helyett nem diszkó működik-e majd ott. Ha így van, akkor az ott élőket is meg kell kérdezni. A felmerült kérdésekre Lazáry Viktor válaszolt, s határozottan visszautasított minden olyan hozzászólást, ami korrupcióval kapcsolatos volt. Kiemelte, ezt a pályázatot már ismernie kellene az ellenzéknek is, ennek feltétele a magánerő bevonása. A következő időszakban az unió biztosan nem támogat vállalkozói tőke nélküli pályázatokat, ezért nem kellene elriasztani a vállalkozókat ettől. Szerinte szükség van táncteremre is.  Az ellenzéki javaslatokat leszavazták, és elfogadták az elvi határozatot.

Végük rátértek a napirendi pontokra. Elsőként a 2013-as költségvetés került terítékre. Molnár Miklós alpolgármester elmondta, hogy sok minden befolyásolta a költségvetést, többek között a Járási Hivatal és a Klebensberg Intézményfenntartó Központ létrehozása is. Az alpolgármester szerint pozitív, nulla egyenleggel lehet tervezni. Egyelőre sok az apró bizonytalanság, szeptemberben lehet végleges adatokról beszélni. Molnár Miklós kiemelte azt is, hogy ebben a tervezetben még 40 százalékos adósságkonszolidációval számoltak, amely végül 65 százalék lett. Sági József (Fidesz), a sport és kulturális bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy félreértés történt.

A HVSE nem fog megszűnni, mivel az üzemeltetésre szánt 40 millió forintot a továbbiakban is meg fogják kapni. A szakosztályok támogatásáról viszont ettől kezdve a sport bizottság fog dönteni, nem egy-két ember. Azok kapják meg a pénzt, akiket illet. Balassa Péter szerint szociálisan érzéketlen a költségvetés, mert a legtöbb pénzt a szociális ágazattól vesznek el, közben nyolcmillióért luxusautót akarnak venni. A napirendi ponthoz hozzászólhattak a HVSE jelenlévő tagjai is.

Szabó Éva, a HVSE tenisz szakosztályának vezetője elmondta, hogy sok a nyitott kérdés az új támogatási rendszeren. Szerinte hiányzik a kommunikáció, s arra kért mindenkit, hogy jól gondolja meg, hogy mire szavaz. Ezt követően taps kíséretében átadta a HVSE levelét a polgármesternek, aki Lazáry alpolgármester úrnak adta tovább a szót, aki elmondta, jövő héttől lehet egyeztetni, de nem az elnökkel négyszemközt, mert nem biztos, hogy jó információk jutnak akkor el a nyilvánossághoz. Azt is hangsúlyozta, hogy nem a szakosztályoknak kell pályázni, hanem az egyesületnek kell jeleznie, mekkora támogatás kell szakosztályonként.Szakály Gábor tanácsnok a szociális ágazathoz szólt hozzá, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász támogatását 30 milliós irányzattal terveztette volna át. Albérleti támogatást is biztosítanának, azok a személyek kaphatnának ilyet, akik pályáznak önkormányzati bérlakásra, de még nem kaptak lakást.

Gyebrovszki János szerint a hpv-oltás négymilliós támogatását tíz millióra kellene növelni, dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok pedig a belvárost szeretette volna szépíteni. Horváth Zoltán felhívta arra a figyelmet, hogy a költségvetés kulturális és civil Alapjában 20 millió forint van betervezve, ám a civil szervezetek ennél kevesebb összegre pályázhatnak csak, hiszen 10 millió 400 ezer forint feladatellátási megállapodások miatt le van kötve. Kérte, hogy a lekötött összeg jelenjen meg egy alsoron, hogy átlátható legyen az, hogy ténylegesen mennyi összegre is pályázhatnak a civil szervezetek. Órákon keresztül vitáztak a költségvetés több szegmenséről, a kulturális, a szociális és a sportágazatról is. Két és fél óra után kisebb-nagyobb módosítással megszavazták a költségvetést.

A második napirendi pontot, mely a Szombathely visszavár felsőoktatási tanulmányi ösztöndíj elfogadásáról szólt, azonnal megszavazták. Felmondták a Pécsi Tudományegyetemmel kötött feladatátadási megállapodást, a Klebelsberg központ részére adtak át tulajdont. Egy tartózkodással szavazták meg, hogy a város nem veszi át az Megyei Művelődési és Ifjúsági Központot.  
Szóba került a bölcsődei szabályok módosítása. Tavaly szeptembertől kell fizetni térítési díjat a szombathelyi bölcsődékben. Ennek azonban nem várt következményei lettek, jóval kevesebb gyerek jár a bölcsődékbe. Ennek oka, hogy egyre több szülő választja az ingyenes óvodát, amire a gyerek harmadik születésnapja után törvényi lehetősége van. Másrészt a vidéki gyerekek eltűntek a bölcsődékből, a lakóhelyük szerint illetékes önkormányzatok ugyanis nem adnak támogatást a szombathelyi bölcsődei díjak kifizetéséhez. Szakály Gábor szerint a térítési díj elérte a célját, mert a nem szombathelyi gyerekek után vagy fizetnek, vagy nem hozzák ide a gyereket. Így nem a szombathelyi polgárok fizetnek az ő ellátásukért.

Czeglédy Csaba úgy vélte, hogy az nem oldja meg a problémát, ha hároméves kor felett nem kell fizetni. Javasolta, hogy a következő nevelési évben függesszék fel a térítési díjat és vizsgálják meg, hogy ennek milyen hatása van. Ezt elutasították. Megszavazták viszont, hogy a nevelési évben a gyereket nem lehet átvinni a bölcsődéből az óvodába.


Módosították a polgármesteri hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatát, s tárgyalták a képviselők a város közbiztonságát is. Gyebrovszki János véleménye szerint a jelentésben úgy fogalmaztak, mintha minden rendben lenne, pedig vannak veszélyes pontok a lakótelepeken. Azt javasolta, hogy együtt kellene működni a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a lakossággal és anyagi támogatást nyújthatnának azoknak, akik ebben segíteni tudnak. A felvetésre Horváth Csaba (Fidesz) reagált, s hangsúlyozta, hogy senki sem tagadta, hogy vannak gondok, viszont vannak együttműködési tervek, prevenciós programok. Horváth Zoltán szerint felesleges volt az előterjesztés, mert nincs benne konkrét adat, semmilyen tényt nem tudnak meg belőle. Balassa Péter szerint is hiányos az előterjesztés, s erről nincs is mit szavazni. Marton Zsolt alpolgármester Marton Zsolt szerint ez egy statisztikai tényekkel alátámasztott kijelentés, erről a rendőrségen szívesen adnak tájékoztatást. Elfogadták a napirendi pontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!