Hírek

2013.02.21. 16:05

Kulturális örökségünk

Fejenként ötven liter. Valljuk be, nem az az irdatlan mennyiség.

Halmágyi Miklós

Mégis először kötelezettségszegési eljárást indított ellenünk az unió, most pedig az Európai Bizottság úgy határozott, hogy a bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. Pedig mi nem akartunk mást, csak azt, ami jár az angoloknak, meg a németeknek is.

A pálinkafőzés történelmi hagyományok alapján a magyarság kulturális örökségének része – írtuk és mondtuk abban a beadványban, amelyet még tavaly adtunk be. Ez azonban nem igen hatotta meg az ellenünk együttesen fellépő antant, kis antant és központi hatalmakat. A történelem viharai közepette újabb Trianon zúg felénk, a pálinka Trianonja. Komolyra fordítva a szót, az uniónak ezúttal nem azzal van a gondja, hogy kulturális örökségünk része-e a pálinka, vagy sem, hanem azzal, hogy otthoni főzés esetén ötven literig adómentes.

A magyar persze leleményes fajta, ha az unió elkaszálja az Orbán-kormány egyik legnépszerűbb intézkedését, akkor is megfőzi jövedéki adómentesen azt az ötven litert, csak éppen ismét elkezdi rejtegetni az alkalmatosságokat, meg a végeredményt a finánc elől. Ahogy azt ősidők óta teszi kulturális öröksége részeként. A harc kemény lesz nyilván, s nekünk, magyaroknak óriási gyakorlatunk van császárok, királyok és uniók kijátszásában. S persze a szesztilalom Amerikában sem jött be annak idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!