Hírek

2013.02.05. 11:49

Nem a norovírus fertőzi a betegeket

Szombathely - Az influenza mellett más vírusok is sok embernél okoztak megbetegedést az elmúlt hetekben. A betegség zömmel hányásos, hasmenéses tüneteket produkál.

Bajdó Bettina

Az úgynevezett norovírustól Nagy-Britanniában már több mint egymillióan betegedtek meg. A betegség szakemberek szerint heteken belül elérheti hazánkat. Új, hasmenéses járvány is fenyeget Európában, amelynek hasonló a tünete, mint az influenzának. A betegségnek rövid a lappangási ideje, 24-48 órán belül tüneteket okoz, a betegség gyors lefolyású, általában három-négy nap alatt meggyógyulnak a betegek.

Dr. Pusztai Gergő kőszegi orvos éppen beteget vizsgál (Fotó: Ohr Tibor)

Dr. Stánitz Éva megye tiszti főorvos elmondta,  az elmúlt hetekben sok beteg jelentkezett hányással és hasmenéssel az orvosnál, de eddig nem mutatták ki a norovírust. Rota- és calicivírust viszont találtak.

- Különbséget kell tennünk abban, hogy éppen kit ér el a vírus és milyen mértékben - folytatta a tiszti főorvos. - Ha cukorbetegeket, kezelés alatt álló betegeket  vagy kisgyerekeket betegít meg a vírus, akkor feltétlenül keressék fel az orvosukat. Ha egészséges felnőttet dönt le a lábáról a hányás és hasmenés, s négy-öt laza székletet észlel, ráadásul tudja pótolni a folyadékot, akkor otthon is kúrálhatja magát. De csak abban az esetben, ha nem jár lázzal a megbetegedés. Ilyenkor egy-két nap alatt jobban lehet a beteg. Ha a beteg éhes, akkor az azt jelzi, hogy a gyógyulás útjára lépett.

A tiszti főorvos szerint ezek a vírusok nagyon fertőzők és ellenállóképesek, sokáig megmaradnak a felületeken. Emiatt elég nehéz védekezni ellenük. Az általános higiéniai szabályokat mindenképpen be kell tartani, s nem árt többször kezet mosni. Azokon a helyeken, ahol ilyen beteget ápolnak, ajánlott a védőruha használata és a  fertőtlenítés.

A tiszti főorvos elmondta még,  a megyében egyelőre nincs influenzajárvány, annak ellenére sem, hogy némiképp emelkedett az elmúlt hetihez képest a betegek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!