Hírek

2013.02.13. 11:13

Ötven évre tekintettek vissza a Neumann iskolában

Szombathely - Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte múlt héten a Neumann János Általános Iskola. A nagyszabású ünnepségre a gyerekek látványos és szórakoztató műsorral készültek. A jelenlévők megismerhették az iskola múltját és jelenét, valamint elismerő oklevelet is átvehetett az intézmény vezetője.

Bajdó Bettina

Az ünnepség a tanulók műsorával kezdődött. Közösen emlékeztek vissza a múltra, az akkor használt eszközökre, s ezeket hasonlították össze a modern kor vívmányaival. Ezt követően esernyős táncot mutattak be a közönségnek. Elsőként dr. Puskás Tivadar polgármester szólalt fel, s kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés részt venni egy ilyen ünnepségen. A polgármester felsorolta azokat a jelentősebb eseményeket, amelyek 1962-ben a világban és Magyarországon történtek. Kiemelte, hogy Szombathelyen megnyílt a termálfürdő és akkor alapították a Fürst Sándor Általános Iskolát, amely ma Neumann János Általános Iskolaként működik.

- Ötven év nagy idő egy ember életében, s egy intézmény fennállásában is jelentős - folytatta a polgármester. - Ez idő alatt nagyon sok diák járt ide, sokan közülük ismert és elismert emberré váltak. Az iskolában megtanulták hogyan kell írni, olvasni és számolni, s azt is, hogyan kell viselkedni. Lehet, hogy sokan nem is tudják, de 1974-ben a városban ez volt az első olyan iskola, amelyben uszoda nyílt. 1981-ben pedig az általános iskolák közül itt kezdték el először oktatni az angol nyelvet. Az oktatás fejlődésével pedig fejlődött az épület is.

Dr. Puskás Tivadar polgármester elismerő díszoklevelet  nyújtott át Csapó Erzsébet igazgatónak. Fotó: Benkő Sándor

Beszéde után a polgármester ajándékot nyújtott át Csapó Erzsébet igazgatónak. Az önkormányzat díszoklevélben fejezte ki köszönetét az itt tanított gyerekek nevében is az oktatóknak.

A polgármester beszéde után múltbéli kalandozásra hívták a jelenlévőket. Képek segítségével tekinthettek be az iskola történetébe. Kiderült,  az iskolát 1961-ben kezdték építeni. Gyorsan haladtak a munkálatok, hiszen 1962. szeptember 3-án ünnepélyes tanévnyitón felavatták a Fürst Sándor Általános Iskolát.  Az intézmény első igazgatója Nagy István lett, aki 21 évig állt az iskola élén. Az első tanévet elsőtől hetedik évfolyamig 15 osztályban 611 diák kezdte meg. A hatvanas-hetvenes években az iskolát élénk sportélet jellemezte. Ekkor alakult a labdarúgó és röplabda csapat is. 1973-ban tovább gazdagodott az intézmény, felavatták az iskolai könyvtárat. 1974-ben újabb jelentős fejlesztés történt: tanuszoda létesült, mellyel a szombathelyi úszásoktatás bázisa lett az iskola. A 80-as években úszóosztályok is indultak, melyek nagy népszerűségnek örvendtek a gyerekek között. A növekvő gyereklétszám miatt nem fértek el az iskolában. Ezért az alsó tagozaton váltakozó rendben délelőtt és délután is volt tanítás. Hogy ez ne legyen mindig így, új épületszárnnyal bővítették az iskolát. Az 1977-78-as tanévben a téli szünet után minden osztály úgy kezdhette meg a második félévet, hogy saját osztályterme volt.

A múltbéli kalandozás után Csapó Erzsébet igazgató mondott beszédet és köszönetet azoknak, akik sokat áldoztak azért, hogy a nevelő-oktató munkát mind magasabb színvonalon végezhessék. Sorra megnevezte azokat az igazgatókat, akik nélkül ma nem itt tartana az intézmény. Nagy Istvánt, az első igazgatót, akire a legnehezebb feladat hárult, hiszen megszervezni, elindítani, majd jól működtetni egy rendszert mindig nagyon nehéz feladat. Nagy Imrét, akinek a négyéves igazgatói tevékenysége idején megalakult az iskolaszövetkezet, mely később országos elismerést kapott és bevezették a fakultációs oktatást. Bőczén Csabát, aki 14 évig vezette mindig új utakon kollégáit, akik a legújabb eszközökkel, módszerekkel taníthatták növendékeiket, erősítve az iskola hírnevét. Végül Prófusz Györgyöt, akinek igazgatói tevékenységének hat és fél évében kiépült a tetőtér, ezáltal egy épületben folytatódhatott az oktató-nevelő munka.

1993-ban az iskola új nevet kapott. Képzési specialitásaiknak megfelelően, a számítástechnika, az angol nyelv és a matematikában elért kimagasló eredményeik alapján, Neummann János tudományos munkásságának tisztelegve, az iskola névadójának választották a neves tudóst.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!