Hírek

2013.03.19. 09:46

A biztonságosabb közlekedésért Sárváron

Sárvár - A legutóbbi közlekedésbiztonsági versenyen ismét a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai aratták le a babért. Fel sem kapjuk a fejünket a híren, szinte már természetes.

Benkő Sándor

A nádasdysok folyamatosan jól teljesítenek mind a helyi, mind a területi, mind az országos versenyeket. Nem egyszer képviselték hazánkat a nemzetközi közlekedési versenyeken a sárvári diákok. A sikerek okai egy névre vezethetők vissza: Hannos Attila tanár volt minden esetben a felkészítő tanáruk.

Megkérdeztük a nyugdíjas tanárt, vajon mi lehet a siker titka.

Hannos Attila a lakásán fogadott minket. Naponta bejár ugyan az iskolába, de gondosan vezetett dokumentációját a lakásán őrzi. A kezdetektől napjainkig rendszerezte a szakkörök eseményeit, eredményeit, a résztvevőket. 1969-től tíz éven át dolgozott Répceszentgyörgyön. Az akkori nevelőtanár a diákokkal a repülőmodelleket szerettette meg, majd a sárvári Nádasdy Tamás általános iskolában hajómodell szakkört indított be, és átvette a KRESZ-szakkör vezetését. Önjáró hajókat készítettek a diákokkal, és eljártak versenyekre is, amikor országosan ismertté váltak a nádasdy-s modellezők.

Szívesen beszélt a modellezőkről, de az igazi sikereket a közlekedésbiztonság oktatásában értek el. Hosszan sorolta az évek alatti versenyeket, amin kicsit talán nehéz kiigazodni, mert a rendszer és kormányváltásokkor általában más néven indították el a versenyeket, és más is szervezte. A tények viszont magukért beszélnek. A felmenő rendszerű megmérettetések után sorra a Nádasdy iskola diákjai képviselték hazánkat a nemzetközi versenyeken. Voltak Németországban, Finnországban, Macedóniában, Franciaországban, Lengyelországban. Utóbbi két nemzetközi versenyen Németh Bence és Tóth Patrik álltak helyt iskolájukért, országukért. A korábbi művelődési minisztérium és a rendőrség közös szervezésében rendezett közlekedési ismeretek című versenyt tavalytól közlekedésbiztonsági versenynek keresztelték át, és átkerült a rendőrség baleset-megelőzési bizottságának a szervezésébe. Ezen a legutóbbi versenyen remekelt Szabó Botond és Németh Rebeka. Ők jutottak tovább a győri országos döntőbe. Ha ott is sikeresen teljesítik a feladatokat, akkor az autóklub szervezésében sikeresen működő „Ki a mester két keréken" című országos döntőbe kerülhetnek, aminek nemzetközi versenye Montenegróban lesz az idén.

S, hogy mi rejlik a sikerek mögött? Hannos Attila szerényen fogalmazva sorolja, hogy heti két alkalommal tartanak szakköri foglalkozásokat, ami természetesen kevés, ezért a szorgalmasabb diákokkal naponta frissítik a közlekedési ismereteket, a szituációs gyakorlatokat, a kerékpár műszaki ismeretét. Folyamatosan keresi az új diákokat, először tesztet irat velük, majd a jobbakkal folytatja a tanulást fáradhatatlanul. Mint mondta, addig szeretné csinálni, ameddig csak bírja erővel. Ehhez a megszállottsághoz persze kell a szülők, segítők elkötelezettsége is, akik viszik a gyerekeket a versenyekre.

Megkérdeztük a fáradhatatlan nyugdíjas tanárt, hogy látja-e hasznát a köznapi életben is. Hannos Attila elmondta, hogy mivel több olyan gyereket tanít, akiknek szüleit is oktatta, van visszajelzése arról, hogy a jogosítvány megszerzésekor a kisujjukból rázzák ki a kreszt, a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy az iskolájukban eddig nem történt kerékpáros baleset. Elmondta, hogy tapasztalatai alapján az autósok nem tisztelik a bicajosokat, a kerékpárosok közül pedig sokan egyáltalán nincsenek tisztában a szabályokkal, és azzal sem, hogy mennyire védtelenek lehetnek az úton.

Hannos Attila szerénységére jellemző, hogy megemlíti fiatal celldömölki kollégáját, Kondics Balázst, aki szintén nagyon lelkiismeretesen készíti fel diákjait, és ő is hasonló sikereket ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!