Hírek

2013.03.17. 11:13

Ablakfelújítási csiku-csuki Vasban is - Ne dőljön be!

Vas megye - Az elmúlt időszakban Vas megyében is megjelentek azoknak a leginkább budapesti és észak-magyarországi cégeknek az ügynökei, amelyek nyílászárók cseréjét, felújítását ígérik, igencsak olcsó áron. A látszat azonban most is csal.

Vas Népe

A fogyasztóvédelmisek szerint az ajánlattévő cégeket a szerződéskötés előtt érdemes leinformálni, máskülönben pórul járhatunk!  Mert nézzük csak, a tipikus példa szerint az ügynök becsenget, és első lépésben (nem egyszer a közös képviselőre hivatkozva) arról informálja a háziakat, hogy a lakásokra kötelező kiállíttatni az energetikai tanúsítványt, az úgynevezett zöldkártyát. És persze hozzáteszi: a kívánt értékeknek csakis a nyílászárók javítása, cseréje által tud megfelelni az illető lakás. (Már itt érdemes megjegyezni, hogy energetikai tanúsítványra csak az ingatlan eladásakor, illetve egy évnél hosszabb bérbeadáskor van szükség.)

A rámenős, a szakszavakat nagy előszeretettel használó céges ügynökök ajánlata szerint 80-100 ezer forint körüli összegbe kerül az összes nyílászáró svéd technológia szerinti  szigetelése, s az ablakcserére is olcsó árat szabnak.

Az energetikai tanúsítvány csak az ingatlan eladásakor, egy évnél hosszabb bérbeadáskor szükséges. Fotó: Benkő Sándor

A Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Hatóságához érkezett bejelentések arról is tanúskodnak, hogy a megrendelőlap aláírásakor az ügynökök sok esetben indokolatlanul magas összegű előleget kérnek. (Ennek összege 20 ezer forintról indul, de olyan vasi eset is előfordult, ahol a 95 ezer forintos munkadíjból 90 ezer forintot a szerződéskötéskor elkért az üzletkötő!)

Mint a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Hatóságát vezető Szilágyi Ildikó elmondta, már eddigi vizsgálataik során is számos tisztességtelen szerződést találtak, továbbá azt, hogy a bepanaszolt cégek egy része a megadott telefonszámokon nem elérhető, amelyik pedig igen, az a későbbiekben nem teljesíti a telefonbeszélgetések során tett ígéreteit.

Az esetek egy részénél történik ilyen-olyan, de korántsem a vállalás szerinti munkavégzés, más esetekben azonban ez a mai napig várat magára, közölte Szilágyi Ildikó, hozzátéve: a bepanaszolt (budapesti és észak-magyarországi) vállalkozások egy része a hatóság számára sem elérhető.

A bejelentések nyomán már Vas megyében is több ügy indult, s országos szinten az ügyészség is tájékoztatást kapott már a problémákról. Szilágyi Ildikó a csal(ód)ások elkerülése érdekében arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyében is sok, hasonló profilú cég tevékenykedik, s biztonságosabb inkább velük szerződni, mintsem olyanokkal, amelyekről nem tudni, hogy reklamáció esetén  hol találhatók, s korántsem biztos, hogy elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!