Hírek

2013.03.21. 11:18

Aktívabbá váló vérszívók

Vas megye - Tévhit, hogy kullancsok csak az erdőkben, réteken találhatók. A városi zöldövezetek, parkok, futtatók, sőt még a gondozott kiskertek is a kullancsok gyakori előfordulási helyei lehetnek. Már most érdemes felkészülni a védekezésre.

Bajdó Bettina

Bár még az időjárás látszólag a kullancsok ellen szól, de már most érdemes felkészülni a közelgő szezonra - tudtuk meg dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvostól. A kullancsok vérszívó ízeltlábúak, számos állatfaj és az ember is lehet gazdaszervezetük. A számukra kedvező életfeltételeket biztosító élőhelyeken legnagyobb valószínűséggel kora tavasztól késő őszig találkozhatunk velük. Európa legnagyobb részén, így hazánkban is a közönséges kullancs a leggyakoribb fajuk. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyekkel vérszívása során az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyhártya, agyvelőgyulladás fordul elő.

- Az agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás - folytatta a tiszti főorvos -, folyamatos védettség végett háromévente emlékeztető oltást kell adatni. - A bakteriális betegség ellen viszont nincsen védőoltás. A kullancsok főként erdeinkben, valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordulnak elő. Városi környezetben is találkozhatunk velük, különösen az összefüggő növényzettel borított területeken, így parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt telkeken és a települések határában.

Vas megye az egész országban különösen fertőzött területnek  számít a kullancsok tekintetében. Grafika: Kelemen Attila

Tévhit, hogy a fákról ereszkednek le, egy-másfél méteres magasságban található a legtöbb vérszívó, és a magas fűben is jól érzik magukat.

- Csak a kullancsok egy része hordoz kórokozót, és az ilyen ízeltlábúaknak is csak egy része adja át azt vérszívása során az embernek - tette hozzá a tiszti főorvos. - A kullancs befúrja magát a bőr alá, fontos, hogy minél hamarabb szedjük ki. Az első 24 órában ritkán adja át a kórokozókat. A kullancsot nem szabad a levegőtől elzárni, mert akkor elkezd kínlódni, és a méreganyagot a szervezetünkbe juttathatja. Az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancs a bőrhöz legközelebb eső részénél ragadható meg anélkül, hogy a potrohát összenyomnánk. A kullancsot ezután határozott mozdulattal ki kell húzni.  Ha bennszakad a szájszerve, az nem jelent gondot, mivel nem abban vannak a kórokozók. Ez kilökődik a szervezetünkből.

Minél előbb ki kell venni

Keret: A szakember azt ajánlja, hogy erdei túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket, amelyeket a bőrünkre, esetenként a ruházatunkra juttathatunk. Érdemes zárt ruházatot viselni, s a fejünket is védeni. Ha a túra során világos színű ruházatot viselünk, akkor azon könnyebben észrevehetjük a  sötét színű kullancsokat.  Ha olyan helyen járunk, ahol nagy valószínűséggel előfordulhatnak kullancsok, akkor tartsunk kullancsvizitet. Ehhez gondosan át kell vizsgálni azokat a bőrfelületeket, elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot, ahová a kullancsok előszeretettel befúrják magukat. A legfontosabb szabály: amint kullancsot látunk magunkban vagy háziállatunkban, minél hamarabb távolítsuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!