Hírek

2013.03.04. 19:26

„Borzasztó bűnt követett el, aki ilyen szenvedést hozott”

Szombathely - Hatvannyolc éve is csípős, napfényes reggelre ébredt a város március 4-én. Ez a nap gyásznapként vonult be Szombathely történelmébe: a II. világháború a végéhez közeledett, a szövetségesek 20 perces bombázása nagy pusztítást hagyott maga után.

Ölbei Lívia

Március 4-e Szombathely gyásznapja: hétfő este előbb a ferences templomnál, az Assisi Szent Ferenc Kollégium falán elhelyezett domborműnél (Kiss Sándor alkotása a világbékéért imádkozó Szent Ferencet ábrázolja) gyűlt össze több mint félszáz emlékező, hogy gyertyagyújtással, ökumenikus – evangélikus, református, katolikus – szertartás keretében tisztelegjen az áldozatok emléke előtt. A megemlékezésen Németh Tamás tárogatón és furulyán játszott, Tanai Erzsébet katonadalokat és imádságot énekelt. Prikazovics Ferenc a szombathelyi Horváth József korabeli naplójából olvasott föl részleteket: „(...) Most a Szent Ferenc Rendház 700 éves pincéjébe megyünk riadó esetén. Ott valamennyire biztonságban vagyunk. Ott megfér szegény és gazdag egymás mellett. A közös halálfélelem eltünteti a társadalmi különbségeket. (...) Borzasztó bűnt követett el az, aki a népekre ilyen szenvedést hozott. (...) Nem tudom megérteni, minek folytatjuk ilyen ellenséggel, akinek ilyen nagy fölénye van, a háborút. Mi már elvesztettük, a vezetők mentik pár nappal az életüket. (...)”

Az 1944. márciusában bekövetkezett német megszállást és a nyilas hatalomátvételt követően Magyarország az angol- amerikai légierő célpontjává vált. Megindult a keleti országrész lakóinak menekülthulláma, az állami intézményeket is nyugatra evakuálták a fővárosból. Szombathely lakóinak száma ezekben a hónapokban meghaladta a 100 ezret: sok volt a keleti országrészből érkezett menekült. Március 4-én 11.30-kor jelezték a légiriadót a szirénák. A visszaemlékezések szerint a B-24-es bombázógépek délkeleti irányból tűntek föl: 118 bombázó öt hullámban összesen 259,6 tonna bombát dobott a városra. A legnagyobb pusztítást az ötödik sorozat bombái okozták. Az első találatot a Szili János utca 3. számú háza kapta, utána a Berzsenyi tér környékére csapódtak a bombák. A városháza épületét a földig rombolták, súlyosan megsérült a nagytemplom, a püspökvár és a megyeháza.

A hétfő esti megemlékezés résztvevői – Németh Tamás tárogatószavának kalauzolásával – a ferences kollégiumtól átsétáltak a Berzsenyi téri emléktáblához, ahol dr. Takátsné dr. Tenki Mária mondott beszédet.

Az ökumenikus szertartáson az evangélikus egyházat Papp Judit, a református egyházat Jakab Bálint, a katolikus egyházat Rácz Piusz képviselte. Az emlékezés koszorújával érkeztek az egyházak mellett a Pro Savaria Egyesület, a megyei kormányhivatal és a szombathelyi önkormányzat képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!