Hírek

2013.03.06. 15:46

Fegyházbüntetés a telephely kirablóinak

Szombathely - A vádlottak tagadták, hogy elkövették volna a cselekményt, ám a Szombathelyi Törvényszék bűnösnek találta és első fokon fegyházbüntetésre ítélte a Milos-telephely kirablóit.

Simon Erzsébet

Három férfit sújtott fegyházbüntetéssel a Szombathelyi Törvényszék szerdán:  dr. Rácz József bíró ítélete szerint R. György elsőrendű, R. József másodrendű, valamint R. Péter harmadrendű vádlott bűnös, mégpedig jelentős értékre, csoportosan elkövetett rablás bűntettében, illetve személyi szabadság megsértésének bűntettében. A férfiak egy időközben elhunyt negyedik társukkal - L. Attila még gyanúsítottként, az előzetes fogvatartása idején műanyag borotvával vetett véget az életének - 2009 őszén a harmadrendű vádlott ötlete alapján betörtek a szombathelyi Puskás Tivadar utcai Milos-telephelyre. R. Péter ugyanis korábban dolgozott a cégnél, és úgy vélte, érdemes azt meglátogatni, mert a páncélszekrényben biztosan van pénz. Szeptember 2-án éjjel el is fuvarozta oda a társait, akik símaszkkal a fejükön bemásztak a telephelyre.  A szolgálatban lévő biztonsági őrt erőszakosan a földre teperték, a kezét hátracsavarva szigetelőszalaggal összekötözték, a lábával ugyanezt tették, de még a szemét is körbetekerték a ragasztószalaggal. Az irodai páncélszekrény ajtaját szétvágták, az ott lévő pénzkazettából mintegy 2,7 millió forintot zsákmányoltak. A biztonsági őr mobiltelefonját is szétszedték, hogy ne tudjon segítséget hívni, majd bezárták őt egy hűtőkocsiba.

Az őrt a reggel a telephelyre érkező egyik alkalmazott szabadította ki.

Egyik vádlott sem ismerte el a bűncselekményt a bíróság előtt. Bár a  nyomozati szakaszban R. Péter beismerő, saját magát és társait is terhelő vallomást tett, ám ezt később visszavonta, és a tárgyalásokon különféle magyarázatokkal állt elő.  A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a tanúként és később gyanúsítottként is tett részletes vallomás megingathatatlan bizonyíték. Emellett további bizonyítékok támasztják alá a beismerő vallomást. Ezért a bíróság társtettesi minőségben R. Györgyöt nyolc év, R. Józsefet kilenc év fegyházra ítélte, R. Péter bűnsegédként hét év fegyházbüntetést kapott. Hét, nyolc, és hat évre a közügyek gyakorlásától is eltiltották őket. A verdiktet az ügyész tudomásul vette, vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek, az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!