Hírek

2013.03.25. 16:50

Havas útviszonyok Vas megyében (frissítve)

Vas megye - Vas megye területén jelenleg is havazik, a lehullott hó a közlekedésben már okozott kisebb fennakadásokat, de a lakossági ellátó rendszerek működésében zavar nem keletkezett. A vasvári és a körmendi járásban rosszabbak a látási viszonyok.

Merklin Tímea

 

Országos hóhelyzet

Részletes megyei időjárás-előrejelzés itt

Ismét hó: a hét első felében marad a tél Vasban (is)

20:00

Körmenden, a Szarvas-csárdánál és az OMV benzinkútnál 50 tehergépjármű várakozik. 18.40-től Szombathelyen, a Tesco parkolóban is megkezdték a tehergépjárművek kényszervárakoztatását.

Délután fél ötkor elrendelték a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmának ideiglenes korlátozását az M7-es autópálya Zala-Somogy megyehatártól nyugati irányba és a 86-os főút Vas-Zala megyehatártól déli irányba tartó szakaszán, az intézkedés annak visszavonásáig van érvényben.

Az ország valamennyi autópályája és a 86-os főút le van zárva a 7,5 tonna feletti gépjárművek elől.

 

19:30

Vas megye területén jelenleg is havazik, a lehullott hó a közlekedésben már okozott kisebb fennakadásokat. A havazás miatt 19:00-ig 4 vonulást igénylő esemény történt, havas úton megcsúszott tehergépjárművek, autóbuszok műszaki mentését hajtották végre a megye tűzoltó egységei.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának döntése alapján a Szombathelyi és Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, valamint a megyei főügyelet felkészült, szükség esetén megerősített szolgálatot látnak el.

A rendőrséggel és a közút kezelővel folyamatos az egyeztetés a közutak állapotáról. A közútkezelő szakemberei a körmendi, vasvári, sárvári, szombathelyi üzemmérnökség területén 23 géppel dogoznak az utak megtisztításán.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy NE induljanak útnak!

 

19:22

Sárvár környékén délutánig úgy tűnt, hogy az enyhén hulló hó csak bosszant bennünket, ám sötétedésre már egyre mérgesebb arcát mutatta a természet. A hideg dermesztett, amit erősített a feltámadó szél. Kavargatni kezdte a porhót, ami kisebb hóbuckákat is létrehozott. Az emberek visszahúzódtak a kuckóikba, vagy a meleg kabát kapucnijába. Az úttesten a közlekedés hatására a gumik alatt megolvadt hó azonnal ráfagyott az útburkolatra, amit befedett a frissen esett hó. A körforgalmakban volt veszélyes a helyzet, ugyanis aki nem számított erre, az bizony csíkot húzva maga után csúszott az út szélére. Egy tűzoltó autó villogó lámpája és szirénája hasít az est csendjébe. Valószínűleg valaki lecsúszhatott az útról valahol. Bátortalan kísérletet teszünk a követésére, aztán rövid idő alatt eltűnik a szemünk elől, de az első településnél eszünkbe jut szokásos figyelmeztetés, hogy akinek nem szükséges, ne induljon el. Hát, mi sem akarunk több feladatot adni a hatóságoknak, ezért megfordulunk. A városban az emberek nem ásót, kapát ragadnak, hogy elültethessék a növényeket, hanem az idén már jól bejáratott hólapátot forgatják. A hóvirágot, kankalint befedte a hó, már nem is tudják, hogy milyen évszak van. A Nádasdy-vár hídján valaki egy kisnyulat készített hóból. Valami nem stimmel manapság. Vagy az időjárásfelelőst felejtették el értesíteni, hogy a hét végén húsvét lesz, vagy a naptárkészítők tévedtek. Egy biztos, a karácsonyi hangulatnak nem most lenne itt az ideje.

 

19:26

18.40-től már Szombathelyen megállítják a Körmend felé tartó kamionokat a torlódás elkerülésére. A szlovének délben zárták le a határt, az érkező kamionok először Körmendet töltötték meg, most Szombathelyen a TESCO parkolóba állítják be őket Kazmar Enikő rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint. A 7,5 tonnásnál nagyobb kamionokat kellene félreállítani, de mivel ez nehezen kiszűrhető, valamennyit megállítják, remélik, elegendő lesz a hely a nagyáruház parkolójában. Ha mégsem, a 86-os út egyéb szakaszi jöhetnek szóba, mint feltölthető helyek.

 

19:00

A 86-os útról Rábafüzes felé terelik a kamionokat, ha megtelik ott az út, akkor a 8-as főút gasztonyi négysávos szakaszára terelik a nagy járműveket - Szendi Péter fotós kollégánk ott van, a helyszínről jelenti, és azt látja még, hogy megtelnek a benzinkutak Körmendnél, ott parkolnak le a kamionok, amennyi csak befér.

 

18:45

Mi történt a több mint egy órával ezelőtt „bebicskázott" kamionnal az őrségben? Milyen esetleges további elakadások vannak? - kérdeztük Balogh Nikoletta  tűzoltó zászlós, megyei katasztrófavédelmi szóvivőt, aki elmondta, jelenleg (18-40.kor) három helyen van műszaki mentés a megyében.

Őriszentpéternél a kamion, amelyik nem tudott felmenni a dombon, visszacsúszott a havas lejtőn. Ispánknál egy mikrobusz és egy menetrend szerinti autóbusz akadt el, szintén csúsznak és nem tudnak felmenni a dombon. Gércénél ugyancsak egy menetrend szerinti autóbusz akadt el, nem megy tovább, mert félő, hogy megcsúszna.

Mindhárom helyszínen tűzoltók segítenek, húzzák-tolják a járműveket, hogy biztosítani tudják a továbbhaladásukat.

 

18:39

- Még tudjuk uralni a helyzetet, tartjuk az utakat - mondta Szakács István, a Magyar Közút Nonprofit Kht. Megyei diszpécser szolgálatának ügyeletese, aki a négy vasi üzemmérnökségről begyűjtött telefonos információk alapján tájékoztatott minket. - Változó intenzitással apró szemcsés hó esik, viszonylag sűrűn. Minden üzemmérnökségről kimentek a gépek: Szombathelyen és Körmenden hét-hét, Vasvárnál és Sárvárnál hat-hat gép (összesen 26) dolgozik az utak síktalanításán, hóekézést, sószórást végeznek, ahol szükséges. A főutak tiszta sót kapnak, a mellékutakat sóval kevert kavics-zúzalékkal érdesítik. Jellemzően a főutak hókásásak, letaposott havasak. Komolyabb hóátfúvások még nincsenek, de élénk a szél, és valószínűleg erősödni fog, így reggelre a helyzet változik.

Egy elakadás volt egy órával ezelőtt Kondorfa és Őriszentpéter között, egy kamion „bebicskázott".

Szombathelyen a belvárosban nehéz elindulni a kereszteződésekben a csúszós út miatt, kipörögnek a kerekek, a Szent Márton utcában egy autó megcsúszott és kidöntött egy villanyoszlopot.

 

17:55

Vas megye  területén jelenleg is havazik, a lehullott hó a közlekedésben már okozott kisebb fennakadásokat, de a lakossági ellátó rendszerek működésében zavar nem keletkezett. A vasvári és a körmendi járásban rosszabbak a látási viszonyok.

A rendőrséggel és a közút kezelővel folyamatos az egyeztetés a közutak állapotáról. A közútkezelő szakemberei a körmendi üzemmérnökség területén hét munkagéppel dolgoznak az utak takarításán.   A magyar-szlovén határszakaszon Szlovénia az ott kialakult hóhelyzet miatt 12:30 órától forgalomkorlátozást vezetett be a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek vonatkozásában, így Szlovénia irányába átmenetileg szünetel a 7,5 tonna feletti teherforgalom - tájékoztatott Balogh Nikoletta  tűzoltó zászlós, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A körmendi és a vasvári járás területén havas útviszonyokra, rossz látási viszonyokra kell számítani, ezért kérik, hogy akinek nem halaszthatatlan, ne induljon útnak a térségben.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a megváltozott útviszonyok miatt fokozott óvatossággal, az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!