Hírek

2013.03.18. 09:20

Házuk előtt bünteti őket a közterület-felügyelet

Szombathely - Több Kodály Zoltán utcai olvasónk sérelmezte, hogy mivel lakótelepi parkolójuk megtelt, kocsijukat csak olyan helyen tudták letenni, ahol tilos a parkolás, ott azonban megbüntették őket. A büntetés mértéke sokszor 15–30 ezer forintra is rúg.

Kovács Eszter

Több olvasónk is nemtetszésének adott hangot az oladi lakótelepen kialakult parkolási anomáliák miatt. Egyikük elmondta, hogy a harminc, negyven évvel ezelőtt kialakított parkolók immár kicsiknek bizonyulnak. Megjegyezte: általánosságban is elmondható, hogy a lakótelepeken ma már jóval több autó áll, mint korábban. Mint mondta: a Kodály Zoltán utca környékén élők számára is délután négy és este hét óra után kezdődik az igazi parkolási gond. Többen szabálytalan helyen: kanyarívben, vagy a füvön kénytelenek megállni autóikkal. Volt, akit hatezer forintra, mást 15, de előfordult, hogy 30 ezer forintra büntettek a közterület-felügyelet munkatársai, akik – a lakók szerint – manapság gyakran látogatják ezt a környéket. Volt autós, aki csak a kis Tesco este üres parkolójában tudott megállni. Megint más pedig kocsijától az útkereszteződésig mérőszalaggal mérte ki a KRESZ által előírt ötméteres távolságot. Olvasóink fel vannak háborodva, mert szerintük nem ők a hibásak, és ebben a helyzetben tehetetlenek.

A környékbeli parkolók délelőttönként sem üresek, munka után még nehezebb parkolóhelyet találni. Fotó: Szendi Péter

Dr. Bognár Judit, a Szombathelyi Közterület-felügyelet szolgálatvezetője elmondta, hogy ismerik a környéken lakók problémáját. A KRESZ szabályait azonban az itt élőknek is figyelembe kell venniük. Mint mondta, tudják, hogy évtizedekkel ezelőtt jóval kevesebb autó volt, és így mára már teljesen megteltek a lakótelepi parkolók. A közterület-felügyelet munkatársai akkor szabnak ki büntetéseket, ha a parkoló autók akadályozzák a közlekedést, ami gyakori a Kodály utcában. A KRESZ meghatározza, hogyan lehet szabályosan parkolni. Így például, ha az autó az úttest adott oldalán parkol, akkor onnan három méter szabad helyet kell fenntartani a közlekedők számára. Emellett szabály az is, hogy az utak kereszteződésétől számított öt méteren belül nem lehet járművel leparkolni. Dr. Bognár Judit úgy véli, fontos lenne, ha a parkolók helyeit felfestenék az aszfaltra. Emellett kérvényezni kellene azt is, hogy bizonyos „úttestnek minősülő” helyekre szabályosan lehessen parkolni. Ezt a lakóközösségnek a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályán kellene kezdeményeznie.

A szolgálatvezető tudja, hogy a probléma akkor szűnne meg teljesen, ha több parkolóhely lenne a környéken. De hangsúlyozta, az előírt szabályokat az itt élőknek is be kell tartatniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!