Hírek

2013.03.26. 06:40

Hóhelyzet Vas megyében: elindultak a kamionok

Vas megye - Kedden sem tágított a tél, reggel közel tíz centis hóréteg borította a megyét, és fújt a szél is. A közlekedést nehezítette, hogy a hó alatt jegesek voltak az utak.

MTI

Szombathely és Vas megye részletes időjárása itt>>

Ismét hó alatt van Vas megye (összefoglaló)

19:41 - Még mindig havazik

Szerdára már csak három megyére és csak havazás miatt - hófúvás miatt már nem - adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat. Az ország többi részén nem várható veszélyes időjárási jelenség. Szerdán az éjszakai órákig már csak az ország északkeleti felében valószínű számottevő megmaradó hó. Ebből általában legfeljebb öt, az északkeleti határ közelében öt-tíz centiméteres hóréteg alakulhat ki. Szerda reggelig a Dunántúl nyugati felében és a keleti országrészben fordulhat még elő gyenge hófúvás.

Szombathelyen még mindig havazik. Az elmúlt órákban mínusz három fokra csökkent a hőmérséklet. Változott a szél iránya is, az eddig északi helyett északnyugati szél fúj. Délután három óra óta folyamatosan csökkent a széllökések ereje. Akkor még 40 kilométer/órás lökéseket is mértek, este hétkor ez 27 kilométer/órára csökkent. A szél átlagsebessége 13 kilométer/óra volt.

19:18 - Jeges utak Sárváron

Sárváron és környékén a közlekedést annyiban befolyásolja az időjárás, hogy nagyobb odafigyeléssel kell közlekedni a néhol jeges úton. Megtévesztő, hogy az úttest néhány helyen fekete, szinte száraz, majd később az óvatlan közlekedő hirtelen alattomos jégpáncélra futhat rá. A hőmérséklet egész nap változatlan, mínusz 3-4 fok van, a hó folyamatosan esett.

18:13 - Vasvár térségében erős széllökések vannak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának délutáni összesítése alapján a Kisalföldön, Vas, Zala, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Heves megyében havazik. Máshol szállingózik a hó, Békés és Csongrád megyében havas eső esik. Országszerte gyenge a légmozgás, de Vasvár, illetve Heves környékéről erős széllökéseket jelentettek. A főutak burkolata országszerte többnyire vizes vagy sónedves, latyakos szakaszokra kell számítani Vas, Veszprém és Somogy megyében, valamint Baja és Szolnok környékén. Zalaegerszeg térségében viszont jégbordás, Kiskőrösnél hóbordás szakaszok lassítják a haladást.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A 17.30 órai állapot szerint országosan több mint 210 munkagép dolgozik az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

17:05 - Továbbra is havazik

Vas megye területén jelenleg gyengén havazik. A havazás kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben. A hétfői napon 10, a keddi napon ez idáig négy esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra - tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. A megye tűzoltói megcsúszott teher- és személygépjárművek műszaki mentését hajtották végre. Személyi sérüléssel járó baleset nem történt.

16:30 - Nem lesz vágányzár

Nem lép életbe a vágányzár a Bük-Szombathely vonalon - olvasható a GYSEV Zrt. honlapján. A rendkívüli időjárás miatt a GYSEV szakemberei nem tudják elvégezni a március 25-e és 27-e között betervezett pályaépítési munkálatokat az érintett szakaszon, ezért az előre meghirdetett vágányzár nem lép életbe. A járatok az eredeti, hivatalos menetrendi időpontokban közlekednek.

16:08 - Tizenötös csoportokban engedik a kamionokat

Fél egykor megnyitották a magyar-szlovén határt a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek előtt. A rendőrség Vas megyében összesen 380 tehergépjárművet várakoztatott: a 86-os főúton Körmendnél 160, Szombathelyen a táplánszentkereszti leágazótól a Tesco parkolóig pedig 220 kamion várakozott.

A rendőrség megindították a forgalmat a Vas megyéből kifelé közlekedő tehergépjárművek részére, a járműveket szakaszosan 15-ös csoportokban engedik tovább.

15:44 - Elindulhattak a kamionok

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztat, hogy a magyar-szlovén határszakasz megnyitása miatt 14 óra 25 perctől elindulhattak a megyében várakoztatott járművek.

Azonban havas, csúszós útszakaszokra továbbra is kell számítani, ezért a járművezetők arra kérik, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek.

15:21 - Továbbra is havazik

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Pintér Sándor belügyminiszter feloldotta a határforgalom részleges korlátozását kedd délután. Közleményük szerint így mind a határátkelőhelyeken, mind az autópályákon megindulhat a forgalom, meghatározott ütemezés szerint, rendőri irányítással.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy torlódások továbbra is előfordulhatnak, és arra kérték a közlekedőket, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek.

Szombathelyen az utak latyakosak, hókásásak. A hó továbbra is esik. A hőmérséklet délután három órakor mínusz két fok volt, a szél továbbra is északi irányú, a széllökések elérik a 40 kilométer/órát. A szél több helyen hordhatja a lehullott havat, ezért a közlekedőket továbbra is fokozott óvatosságra intik.

13:00 - Várakozó kamionok

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy a rendkívüli időjárási körülmények következtében kialakult szlovén határzár miatt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveket várakoztatják a megyében. Ez a korlátozás nem sokkal dél előtt háromszáztíz járművet érintett. A tehergépkocsikat a 86-os számú főútvonalon Körmend határában a Szarvas-csárdánál és az OMV benzinkútnál, illetve Szombathely térségében a táplánszentkereszti leágazótól egy hipermarket parkolójáig, illetőleg telítettség esetén a 86-os számú főútvonal váti elkerülő szakaszán állítják le. Az Ausztria irányába tartó forgalom zavartalan.

A rendkívüli időjárási körülményekkel összefüggésben a mai napon fél 11-ig közlekedési balesetről nem érkezett bejelentés a rendőrséghez.

10:50 - Nem lép életbe a vágányzár a Bük-Szombathely vonalon

A rendkívüli időjárás miatt a GYSEV Zrt. szakemberei nem tudják elvégezni a március 25-e és 27-e között betervezett pályaépítési munkálatokat Bük és Szombathely között. Ezért az előre meghirdetett vágányzár sem lép életbe: a szakaszon az utasoknak nem kell átszállniuk vonatpótló autóbuszokra, az utazókat a normál közlekedési rend szerint vonattal szállítja a vasúttársaság. A vonatok ma 11 órától nem a vágányzári hirdetményben közöltek szerint, hanem az eredeti, hivatalos menetrendi időpontokban közlekednek.

Reggeli helyzet Vas megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki Vas megye területére. Az előrejelzések alapján kedden folytatódik a havazás, 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat, gyenge hófúvás várható, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Vas megye területén kisebb fennakadásokat okozott a havazás. Hétfőn 10 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásba. A megye tűzoltó egységei a havas úton megcsúszott teher- és személygépjárművek, valamint menetrend szerinti autóbuszjáratok műszaki mentését hajtották végre. Személyi sérüléssel járó baleset nem történt.

Az esti órákban Ivánc külterületén több kamion és egy mentő is elakadt a hóban, melyek műszaki mentését az Ivánci Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a körmendi hivatásos tűzoltók hajtották végre.

Kedden reggel 8 óráig két esetben volt szükség hóban elakadt, úttesten megcsúszott tehergépjárművek műszaki mentésére - tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A közútkezelő 13 saját és 25 bérgéppel folyamatosan dolgozik a közutak síkosság- és hómentesítésén.

A rendőrség Vas megyében összesen 117 db 7,5 tonna feletti tehergépjárművet várakoztat: a 86-os főúton Körmendnél, a Szarvas-csárdánál és az OMV benzinkútnál 50 kamion, Szombathelynél, a Táplánszentkereszti leágazótól a Tesco parkolóig pedig 67 kamion kényszervárakozik.

A határátkelőhelyeken a tehergépjármű-forgalmat érintő korlátozások továbbra is érvényben vannak.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy a megváltozott útviszonyoknak megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességgel vezessenek.

Téliesek az útviszonyok

Az országos fő- és mellékúthálózaton egyaránt téliesek az útviszonyok, egyes térségekben a reggeli fagyok nyomán jeges, jégbordás szakaszokkal is találkozhatnak az autósok a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján.

A cég kommunikációs főosztálya azt közölte az MTI-vel: arra kérik a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el.

A mellékutakon jegesedést tapasztaltak Szombathely környékén, jégbordás szakaszokkal kell számolni Baja körzetében, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. Sűrű a köd Szombathely és Vasvár tájékán, a látótávolság nem éri el a 100 métert, míg a Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. Erős széllökésekre egyelőre Szombathely közelében kell számítani.

Országszerte havazás, hófúvás veszélyezteti a közlekedést

Országszerte havazás, illetve hófúvás veszélyezteti a közlekedést. Jelenleg két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével az ország egész területén első-, illetve másodfokú figyelmeztetések, valamint riasztások vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak.

A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a Tiszántúl délkeleti, keleti részén vegyes halmazállapotú csapadék várható, de az ország jelentős részén folytatódik a havazás. Kedd éjfélig összesen általában újabb 5-15 centiméter friss hó valószínű. A kevesebb hómennyiség az északi, északkeleti tájakon várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!