Hírek

2013.03.21. 19:50

István Lajos-díj

Csütörtökön adták át a Weöres Sándor Színházban a prof. dr. István Lajos innovációs és az életműdíjat. Az előbbit Fűzfa Balázs, az utóbbit Gráfik Imre vehette át.

Kozma Gábor

Az idén immáron harmadik alkalommal adták át  az innovációs és életműdíjat, amelynek névadója dr. István Lajos professzor. Az ő emlékét ápolandó,   születésnapjára időzítik a kitüntetési ceremóniát. Amely egyben tiszteleg a kiemelkedő tudományos eredményeket felmutató   személyiségek előtt. István Lajos professzor nemzetközileg is elismert művelője volt szakterületének. A róla elnevezett díj elnyerésének  egyik feltétele a kiemelkedő szakterületi minőség, a másik pedig  a megyéhez, a városhoz való kötődés. Érdekesség, hogy a díjra nem lehet pályázni.

 

Az idei dr. István Lajos-díjasok.  Balról Fűzfa Balázs, a  líra támogatója, mellette Gráfik Imre kutató (Fotó:  Szendi Péter)

Az  alapító, jelesül dr. Pusztay János professzor ugyanis  fenntartja  magának a jogot arra, hogy a szaktekintélyekkel folytatott konzultációk alapján válassza ki a  díjazandókat. A kitüntetéssel  emlékérem jár, amelyet Lesenyei Márta Munkácsy-díjas szobrászművész tervezett. A csütörtöki ünnepélyes díjátadón  megjelent dr. Puskás Tivadar polgármester, valamint Harangozó Bertalan  kormánymegbízott. Az alapító virággal  köszöntötte István Lajos özvegyét, Magdikát, majd ismertette a díjak történetét. Ezt követően jelentette be, hogy  életműdíjat  kap Gráfik  Imre, aki egy időben a Savaria Múzeum igazgatója volt.

 

 

Az indoklásban elhangzott: a kutató széleskörű tevékenységet fejtett ki, közéleti ténykedése is gazdagnak mondható. Számos kitüntetés tulajdonosa, egyebek között megkapta a megyei nívódíjat is. Pusztay János ezután az innovációs díjazott nevét olvasta fel, mégpedig Fűzfa Balázsét. Az értelmiségi családból származó tanár pályája gazdag, széles körű és több országon átívelő. Lényege a szó, a nyelv, a költészet, a szépség szeretete is megújítása. A díjazott  kijelentette: a szó az utolsó esély a megértésre, a  szó az ember menedéke. Az ünnepséget fogadás követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!