Hírek

2013.03.11. 16:43

Keresztapa a teadélutánon

Vitriolba mártott tollal különvéleményt gyakorta megfogalmazó alkotmánybíró, népszerű egyetemi tanár, rendkívül jó humorú, közvetlen személyiség dr. Kiss László. Vépen csak úgy hívják, a "keresztapánk": ő adta át a város kulcsát, amikor a rangot elnyerte a település, majd avatta fel az általános iskolát a felújítása után.

Simon Erzsébet

Ismét Vas megyéből elszármazott prominens személyiség volt a Közéleti teadélután-rendezvénysorozat vendége. Dr. Kiss László alkotmánybírót köszöntötte a művelődési házban az elmúlt pénteken Kovács Péter polgármester. A kötetlen beszélgetést Varga Gyula képviselő moderálta, s tett föl kérdéseket a jánosházi születésű professzornak.

Nőnap lévén, Kiss László meg is jegyezte: tán nem egy 140 kilós "száraz" jogászt, inkább Chippendale-fiúkat kellett volna a közönség hölgytagjainak "prezentálni". Az pedig nagy bátorságra vall, ha szót adnak neki; mert ki tudja,mikor hagyja abba a fecsegést. Az egybegyűltek persze élvezettel hallgatták – az alkotmánybírót? Az egyetemi tanárt?

"Nos, belőlem kitelik egy hetvenkilós alkotmánybíró, meg egy ugyanakkora jogászprofesszor is" – fakasztotta mosolyra a hallgatóságot Kiss László, hozzátéve, hogy a teadélutánon inkább az utóbbi minőségében beszél. Így elmondhatja, mennyi "szamár" jogi megoldást talált már jogszabályokban, jegyzőkönyvekben - egy példa az utóbbiból: xy férfi és xy nő vadházasságából két vadgyerek született -, s ezek a nem kellően átgondolt kijelentések, máskor mesterségesen előállított jogszabályok miképp keseríthetik meg az emberek életét.

(Fotó: Szendi Péter)

A professzor belemerült kedvenc témájába, a jogalkotásba. Ezt is tanítani kellene, mondta, hiszen a hatalom önmagában nem ad tudást, a kodifikáció művészet. Megemlítette, hogy több tucat olyan jogszabály volt, amit kétszer is hatályon kívül helyeztek a "gyártóik", de az is előfordult, hogy amit először hatályon kívül helyeztek, azután módosították. Nem hallgatta el a professzor a szomorúságát, amikor arról beszélt, hogy az 1990 utáni fiatal nemzedék szerinte elveszett: a tudásuk kevés, szinte mindenre, de annak az ellenkezőjére is rávehetők. Amikor az óráin összehasonlítja például a tanácsrendszert az önkormányzati rendszerrel, a többségnek fogalma sincs róla, miről is beszél. Egyszer azt találta mondani, hogy a múlt században az ő szüleiknek nyomtatványon kellett engedélyt kérniük a csókolózáshoz. Elképedt, amikor nem hangzott fel "röhej", és fejbe sem dobták, amiért nyilvánvaló sületlenségeket beszél.

A buktatást mégsem kedveli, a vizsgákon is inkább magyaráz, s csak-csak kijön egy kettes abból, amikor úgy fordul a hallgatóhoz: ugye, éppen ezt akarta mondani?

Bár az alkotmánybírói munkája is szóba került, hiszen mostanában bőven akad tennivalója a taláros testületnek, Kiss László ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe. Az egyes esetekben megfogalmazott különvéleménye bárki számára elérhető, mondta, s leszögezte: az AB bármilyen határozata tényleg a demokrácia vastörvénye, azt mindenkinek be kell tartani.

 

A professzor a katedráig vezető rögös útjáról is beszélt. A szülei korán meghaltak, a testvérei támogatták anyagilag is a tanulmányait. Nagy segítséget jelentett számára a népköztársasági ösztöndíj, tanulmányait summa cum laude minősítéssel fejezte be. Alig múlt negyven, mikor a professzori címet is kiérdemelte. 1998 óta alkotmánybíró, s már a második ciklusát tölti; 2007-ben MSZP-s jelöltként a jobboldal hathatós támogatásával választották újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!