Hírek

2013.03.01. 10:12

Kevés a gyermek a bölcsődékben

Csütörtökön a testületi ülésen szóba került a bölcsődék kihasználtsága is. Mióta ugyanis bevezették a térítési díjat, csökkent a létszám. Sokkal kevesebb vidéki gyermek kerül be az intézményekbe, illetve a szülők nagyobb számba viszik a gyerekeiket a harmadik életév betöltését követően óvodába, ahol térítésmentesen kaphatnak ellátást. Erre keresett megoldást a város.

Bajdó Bettina

Már a januári közgyűlésen felmerült az önkormányzat által fenntartott bölcsődék kihasználtságával kapcsolatos probléma. Tavaly szeptembertől kell fizetni térítési díjat a szombathelyi bölcsődékben. Ennek azonban nem várt következményei lettek, jóval kevesebb gyerek jár a bölcsődékbe. A bölcsődei gondozásért fizetendő térítési díj bevezetésének egyik következménye a vidéki gyermekek számának csökkenése a szombathelyi bölcsődékben, amelynek oka, hogy a települési önkormányzatok nem biztosítanak támogatást a bölcsődei ellátást igénybe vevő családok részére. 2012-ben 76 vidéki gyermek vette igénybe a szombathelyi bölcsődei ellátást, míg 2013. januárban már csak 19.

Jelenleg 538 hely van a város bölcsődéiben, ez év január 31-én azonban csak 418 gyerek volt ezekre beíratva. Fotó: Benkő Sándor

A térítési díj bevezetése hozzájárult ahhoz is, hogy a szülők nagyobb számban viszik a gyerekeiket a harmadik életév betöltését követően óvodába, ahol térítésmentesen kell biztosítani az ellátást. Eközben egyre kevesebb a születés Szombathelyen. 2007 és 2010 között minden évben 735 felett volt az újszülöttek száma, a legtöbben, 787-en, 2008-ban születtek. 2011-ben azonban csak 629, míg 2012-ben 641 újszülött született Szombathelyen. Jelentős születésszám csökkenés következett be a 2011-ben és a 2012-ben, amely lényeges szerepet játszik a bölcsődei kihasználtság csökkenésében, tekintettel arra, hogy az érintett korosztályok 2012. és 2013. évben kezdték meg a bölcsődét.

Mindeközben jelentősen növekedtek a bölcsődei férőhelyek száma. Az Egyesített Bölcsődei Intézmény két bölcsődéje pályázat segítségével 44 férőhellyel bővült. A férőhelyek tényleges bővülésén túlmenően az elmúlt években bekövetkezett jogszabályi változás is növelte a bölcsődei férőhelyek számát. Fenti körülmények miatt a 2010. évet követően mindösszesen 148 férőhellyel nőt a bölcsődei kapacitás. Az előterjesztésben külön megjegyezték, hogy a jogszabályváltozás nélkül (amely ténylegesen nem eredményezte újabb férőhelyek létrejöttét) a beíratottak férőhelyhez viszonyított aránya 97 százalékos lenne.

A kihasználtság 78 százalékos, a valóságban azonban – betegségek és egyéb okok miatt – a bölcsődék 55 és 70 százalék közti kihasználtsággal működnek. Fotó: Benkő Sándor

Jelenleg 538 hely van a városban, ez év január 31-én azonban csak 418 gyerek volt ezekre beíratva. Ez 78 százalékos arányt jelent, a valóságban azonban - betegségek és egyéb okok miatt - a bölcsődék 55 és 70 százalék közti kihasználtsággal működnek. Ugyanakkor az óvodák kihasználtsága száz százalék felett van: az idén 2 ezer 762 gyereket írattak be az összesen 2 ezer 698 helyre. Az óvodák tehát zsúfoltakká váltak. A tendenciák miatt a városvezetés új szabályokat akart bevezetni. Az egyik legfontosabb az volt, hogy a bölcsődei térítési díjat csak a gyermek hároméves koráig kellene fizetni. A terv szerint így a szülő nem lesz érdekelt abban, hogy év közben vigye át a gyereket a bölcsődéből az óvodába. A másik az volt, hogy az óvodák csak akkor vehessenek fel gyereket a bölcsődéből, ha az óvodai kihasználtság száz százalék alatt van. Jelenleg ez összesen három óvodában van így, a Kőrösi óvodában (98 százalék), a Szivárvány óvodában (98 százalék) és a Pipitér óvodában (87 százalék).

A közgyűlésen többen is hozzászóltak a témához.  Szakály Gábor (Fidesz) szerint a térítési díj elérte a célját, mert a nem szombathelyi gyerekek után vagy fizetnek, vagy nem hozzák ide a gyereket. Így nem a szombathelyi polgárok fizetnek az ő ellátásukért. Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető úgy vélte, hogy az nem oldja meg a problémát, ha hároméves kor felett nem kell fizetni. Javasolta, hogy a következő nevelési évben függesszék fel a térítési díjat és vizsgálják meg, hogy ennek milyen hatása van. Ezt elutasították. Megszavazták viszont, hogy a nevelési évben a gyereket nem lehet átvinni a bölcsődéből az óvodába.

 

A bölcsődei gondozási díjat az önkormányzat tavaly szeptember 1-től vezette be. Az intézményi térítési díj összege legfeljebb 47 ezer 145 forint lehet gyermekenként havonta, vagyis napi 2 ezer 245 forint kérhető a szülőktől. Az önkormányzatnál másmilyen rendszert dolgoztak ki, melyben figyelembe vették a családok szociális helyzetét. Legalább havi 1000 forintot, legfeljebb 18 ezer 900 forint kérhető gyermekenként. Azt, hogy pontosan mennyit kell fizetni, az egy főre jutó havi jövedelme alapján határozzák meg. A nem szombathelyi gyerekek után teljes díjat kell fizetni.

 

 

A kényszer miatt döntenek a bölcsi mellett

Amikor dönteni kellett a terítési díj bevezetéséről, Szombathely a bevezetés mellett döntött. Ennek indoklásaként egyrészt az az érv hangzott el, hogy a bölcsődék igen magas színvonalon működnek mind szakmai, mind infrastrukturális tekintetében, másrészt jelenleg minden bölcsődéshez évi közel 600 ezer forintot tesz hozzá a város a költségvetéséből, ami nem túl igazságos. Az sem igazságos, hogy a szülőknek fizetniük kell. Azok adják ugyanis bölcsődébe a gyereküket, akik szeretnének visszamenni dolgozni. Talán nem is szeretnének, hanem kénytelenek visszamenni dolgozni, mert féltik az állásukat. Vagy a család anyagi helyzete miatt nem engedhetik meg, hogy otthon maradjon az anyuka a gyerekkel. Nekik pedig igenis sokat számít az újabb havi kiadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!