Hírek

2013.03.28. 15:03

Három ember halálát okozta, négy év fogházbüntetésre ítélték

Kőszeg - Nem jogerősen négy év fogházbüntetést szabott ki a Kőszegi Járásbíróság arra a fiatalemberre, aki egy éve karambolozott a Kőszeg-Szombathely között közlekedő vonattal, s a balesetben három utasa meghalt.

Simon Erzsébet

Megtörten és megrendülten állt vádlottként a Kőszegi Járásbíróság dr. Füzi Erzsébet vezette tanácsa előtt csütörtökön P. Sz. Az ügyészség kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségét, és a közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétséget ró a terhére.

A fiatalember tavaly április 13-án, pénteken a kőszegfalvi vasúti átjáróhoz érve figyelmen kívül hagyta a közúti jelzőtáblákat,  és az általa vezetett Toyota Hiace gépkocsival begurult a sem sorompóval, sem jelzőlámpával nem biztosított vasúti átjáróba. Szombathely felől érkezett a vonat, a mozdonyvezető hiába fékezett, az ütközést elkerülni nem tudta. A kocsi megpördült, az út melletti kőkorlátnak és villanyoszlopnak csapódott. Az autóban ülő hét ember közül hárman a helyszínen elhunytak. A sofőr és két másik utas is súlyosan megsérült, egy ember sérülései pedig nyolc napon beül gyógyultak.

P. Sz. a nyomozati szakban és a bíróság előtt is elismerte, hogy hibázott, az utolsó szó jogán pedig a tárgyalótermet csaknem megtöltő sértetti hozzátartozókhoz fordulva, a könnyeivel küszködve  többször is  bocsánatot kért, amiért ilyen szörnyű tragédiát okozott.

Fotó: Benkő Sándor

A bíróság a vádirati tényállással megegyezően, tanúvállomások, precíz szakértői vélemények alapján mondta ki bűnösnek a 28 éves férfit, aki azon a tavalyi tragikus napon erdészeti közmunkásokat szállított volna haza.

Csütörtökön az életben maradt utasokat, a mozdonyvezetőt, a kalauzt is meghallgatta a bíróság.

A hatszemélyes autóban heten utaztak, egy személy a raktérben. Az utastérben senki nem használta a biztonsági övét. A sofőrnek a kitűnő látási viszonyok között, a belátható terepen észlelnie kellett volna a vonatot. Figyelmetlensége számlájára írható a tragédia.

P. Sz.-t  négy év fogházbüntetésre ítélte  a bíró, és ugyanennyi időre a közúti járművezetéstől is eltiltotta. Több mint egymillió forint bűnügyi költséget is viselnie kell.

Az ügyész tudomásul vette a verdiktet, a vádlott és a védője enyhítésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!