Hírek

2013.03.29. 13:56

Nem lesz kommunális adó, de lesz szigor Körmenden

Körmend - Módosította a helyi adórendeletet az önkormányzat a legutóbbi képviselő-testületi ülésén. Nem lesz kommunális adó, de szigorúbb lesz a köztartozások, más adók behajtása.

Kozma Gábor/Vas Népe

Módosított a  helyi adórendeleten a  képviselő-testület az elmúlt szerdán. Ezek szerint elvetik a sok vitát kiváltott kommunális adót, ám jelentősen szigorítják az adóbehajtást.  Az előzményekhez tartozik, hogy   tavaly központilag  szabályozták a felvett és visszafizetendő likvid hitelekkel  kapcsolatos eljárásokat.   Ennek lényege, hogy a  hitel visszafizetését csak úgynevezett  éven túli hitellel tették lehetővé. Az éven túli hitelezést azonban a banki környezet  szigorította  és elvárta,  hogy az önkormányzat saját bevételeit, így adóbevételeit  is emelten tervezze meg. Ez a pénzügyi környezet  előzte meg azt a képviselő-testületi döntést tavaly, amelyen akkor a kommunális adó bevezetéséről döntöttek.

A gyorsan változó jogi környezetben azonban a likvid hitel kezelése is átalakult, egyszerűsödött, más helyzetet teremtett. A költségvetés tervezésekor hangsúlyozott elem volt, hogy egyrészt a bevételi oldalon olyan forrásokat tervezzenek,  amelyek teljesíthetőek, másrészt a költségvetés kiadási oldala  átgondolt legyen.

Bebes István polgármester elmondta, hogy a kormánnyal megkötött megállapodást követően  vált lehetővé  az adónem kivetésének elkerülése.  Ugyanakkor kifejtette, hogy  a költségvetés egyensúlya csak akkor tartható, ha egyéb, már a költségvetés tárgyalása során is felmerült szigorú szabályokat  és intézkedéseket  következetesen betartják, illetve végrehajtják.  A testület ennek szellemében hozott határozatot.

A  jövőben az önkormányzat felhatalmazást ad arra, hogy az adótartozások behajtását az adóhivatal végezze el,  az önkormányzattal kötött megállapodás alapján. Az adótartozók adatait a jegyző a törvényi szabályoknak megfelelően nyilvánosságra hozza. A meg nem fizetett közműfejlesztési hozzájárulások behajtása államigazgatási végrehajtás keretében, a végrehajtás összes eszközének igénybevételével történik meg.  Minden további kintlévőség behajtását megvizsgálják, és ügyvédi megbízással érvényesítik a követeléseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!