Hírek

2013.03.18. 19:04

Újítások a büntető kódexben

Idén július elsején lép hatályba az új Btk. A büntető kódexben megmaradnak a klasszikus büntetőjogi elvek, de számos újítást is tartalmaz. Dr. Rácz Józseffel erről is beszélgettünk.

Simon Erzsébet

Dr. Rácz Józsefet tavaly októberben nevezte ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szombathelyi Törvényszék büntető kollégiumának vezetőjévé. A pályázatát szinte kivétel nélkül támogatták a kollégái, a posztot hat évig töltheti be. A törvényszéken nyugdíjazások folytán ugyan csökkent a büntetőbírók száma, ennek ellenére a kollégiumvezető úgy látja, a kollégái kiváló színvonalú ítélkezésének, átlag feletti munkabírásának köszönhetően az ítélkezés minőségi és időszerűségi mutatóiban lényeges változás nem következett be.

Az új Btk.-val kapcsolatban dr. Rácz József hangsúlyozta: a büntető kódexben megmaradnak a klasszikus büntetőjogi elvek, de számos újítást is tartalmaz. Például bírói javaslatra változik a pénzbüntetés alsó és felső határa: az előbbi csökken, az utóbbi nő. Új büntetési nemek is szerepelnek a kódexben. Ilyen az elzárás, vagy éppen a jóvátételi munka.

 

Dr. Rácz József kollégiumvezetőként nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ítélkező bírók megtartsák az eljárási szabályokat, a határidőket (Fotó: Kiss Teodóra)

 

Dr. Rácz Józseffel beszélgettünk a büntető ítélkezési tevékenységről, s az új Btk. változásairól. - A Szombathelyi Törvényszék büntető ügyszakának helyzetét alapvetően meghatározták az elmúlt években bekövetkezett személyi változások. Elhunyt dr. Laky Ferenc megyei bírósági elnök, büntetőbíró, nyugdíjazták dr. Gombkötő Ottóné tanácselnököt, dr. Spitz János kollégiumvezetőt, dr. Némethné dr. Ruff Máriát, a Körmendi Járásbíróság elnökét - utal az előzményekre dr. Rácz József, akit tavaly október elsején nevezett ki hat évre az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szombathelyi Törvényszék büntető kollégiumának vezetőjévé.

- Kollégáim kiváló színvonalú ítélkezésének, átlag feletti munkabírásának köszönhetően nagy eredményként könyvelem el, hogy a törvényszék büntető bírói létszámának csökkenése ellenére az ítélkezés minőségi és időszerűségi mutatóiban lényeges változás nem következett be - mondta dr. Rácz József.  

- Ez egyébként annak is betudható, hogy az elődöm, s a többi nyugdíjazott kollégám kiváló felkészítő munkát végzett, a tapasztalataikat, a tudásukat átadták a fiatalabbaknak.

A kollégiumvezető megemlítette a szabálysértési ügyek intézésével kapcsolatos problémákat. A vonatkozó törvény változása miatt az országos tendenciának megfelelően megyénkben is többszörösére növekedett a bírósághoz érkező szabálysértési ügyek száma. Ez elsősorban a Szombathelyi és a Sárvári  Járásbíróságon jelent jelentős emelkedést. Alapvető szempont ezen ügyek intézése kapcsán, hogy ezt a tevékenységet titkárok végezzék a bíróságon. Ez a Szombathelyi és a Körmendi Járásbíróságon már gyakorlat, és Sárváron is titkár segíti azoknak a bíráknak a munkáját, akik a büntető ügyek mellett szabálysértési ügyeket is tárgyalnak. A cél az, hogy a jövőben a megye valamennyi bíróságán titkárok intézzék a szabálysértési ügyeket.

Idén július elsején hatályba lép az új Btk. Ezzel kapcsolatban dr. Rácz József elmondta: az új kódexben megmaradnak a klasszikus büntetőjogi elvek, de van számos újítás is, amit majd a bírói gyakorlat munkál ki. Például bírói javaslatra változik a pénzbüntetés alsó és felső határa: az előbbi csökken, az utóbbi nő. A büntethetőség alsó korhatárát 12 évre csökkentették, de csak bizonyos súlyos bűncselekmények elkövetése esetén. A jogos védelemnél a megtámadott elhárító cselekményét méltányosan kell megítélni, és a támadás elhárításának kockázatát minden esetben a megtámadott viseli.   

Július elsejétől tovább szigorodik az ittas vezetés megítélése: 0,5 ezrelék lesz  a határ, ami után büntetőeljárás indul a sofőr ellen. Főszabályként el kell venni a jogosítványt, de különös méltánylást érdemlő esetben mellőzni is lehet.  Új büntetési nemeket is megemlített dr. Rácz József. Öt-kilencven napos elzárást alkalmazhatnak azokkal szemben, akikre szociális, gazdasági, családi okok miatt más büntetés kiszabása szükségtelen lenne. Bizonyos kisebb súlyú bűncselekményeknél jóvátételi munkára, 24-150 órára kötelezhetik az elkövetőt, ezt egy év alatt kell elvégezni. Fegyelmi ügyekben is eljár 

Dr. Rácz József a szakvizsgáját követően polgári ügyszakos bíróként, közjegyzőként kezdett dolgozni csaknem negyedszázada a Sárvári Városi Bíróságon. Egy év múlva büntetőbíró a Szombathelyi Városi Bíróságon, 1996-tól a Vas Megyei Bíróságon. 2011 márciusában hat évre kinevezték a Fővárosi Ítélőtábla mellett működő Elsőfokú Szolgálati Bíróság tagjává, amely elsősorban a bírák fegyelmi ügyeiben jár el. Kollégiumvezetőként nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ítélkező bírók megtartsák az eljárási szabályokat, az ügyviteli határidőket. Feladata, hogy a bírók mielőbb megismerjék a jogszabályváltozásokat. Fontosnak tartja a központilag szervezett képzéseken túl a bírák önképzését is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!