Hírek

2013.03.24. 19:30

Vasi cégek tulajdonosai is veszíthetnek a betétek utáni illeték miatt

Ciprus az egyik legkedveltebb offshore célpont a hazai vállalkozások körében, az ottani bankbetétekre kivetendő illeték azonban gyökeresen megváltoztathatja ezt a paradicsomi helyzetet.

Kiss Tamás

Jelenleg 13 vasi cégben található ciprusi tulajdonos. A magyar kormányzat több intézkedéssel próbálta hazahozni a külföldre mentett jövedelmeket. Az Opten adatai szerint Magyarországon jelenleg ezzel együtt is 4500 vállalat tulajdonosi szerkezetében találunk klasszikus értelemben vett offshore tulajdonosokat, ebből Ciprushoz 1500 cég köthető. Ezek közül tizenhárom működik Vas megyében, van köztük szállítmányozással, beruházással, ingatlanhasznosítással, zöldségtermesztéssel, kereskedelemmel, pénzügyi tanácsadással és informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó, s a névsorban egy szálloda is megtalálható.

Az utóbbi években folyamatosan csökkent e vállalatok száma, de látványos eredményt nem sikerült elérni. Az offshore társaságok alapítása nem ütközik törvénybe, illetve a magánszemélyek külföldi cégben realizált személyi jövedelme ugyanúgy adóköteles, elviekben tehát semmi sem indokolja az efféle cégek felszámolását. A pénzáramlások és tulajdonosok azonosítása azonban e cégeknél rendkívül problémás, ezért a diszkrét működést, illetve a kiskapukat kereső vállalkozások továbbra is kedvelik ezt a cégformát.

A szóban forgó vállalatok több mint 85 százaléka ad le rendszeresen beszámolókat, és ez az arány rendkívül jónak számít, tehát ténylegesen működő és a látszatra kényesen odafigyelő vállalatokról beszélünk. A hazánkban bejelentett ciprusi érdekeltségű vállalatok az Opten adatai szerint 2011-ben több mint 800 milliárd forint árbevételt produkáltak. Kétharmaduk adózás előtti eredménye negatív volt, így adófizetési kötelezettségük összességében sem érte el a 3 milliárd forintot. Szerencsére a hazai adóhivatal elől nem tudnak teljesen elrejtőzni: személyi jellegű ráfordításuk közel 80 milliárd forint, aminek jelentős része szintén az államkincstárt gazdagítja.

A nemzetközi adóoptimalizálás az Európai Unión belül a tőke szabad áramlásának köszönhetően legális folyamat. Az adóparadicsomok azonban ezt az irányelvet és az anonimitást összességében a tagállamok rovására használják ki, nem véletlenül próbálja az EU normalizálni a helyzetet. A ciprusi kormány képviselői tegnap Brüsszelben tárgyaltak az ország számára kínált mentőcsomag feltételeinek felpuhításáról, a hírek szerint azonban ezekből az EU, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap nem enged(ett). Ebben az esetben egyszeri illetéket vetnek ki a 100 ezer euró feletti bankbetétekre, s ennek nyomán a kint lévő pénzeszközeik akár 9,9 százalékát is elveszíthetik a magyar érdekeltségű ciprusi vállalatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!