Hírek

2013.03.12. 16:40

Vitézi Rend csak egy van, Horthy alapította

"Tisztázásra szorul a Vitézi Rend kifejezés használata egy nagy feltűnést keltő cikkben megjelent félreérthető mondat miatt" - véli Kovács Jenő, a Vitézi Rend Vas és Zala megyei közös kapitánya.

Merklin Tímea

Kovács Jenő a Vas Népében megjelent cikk kapcsán hangsúlyozta: a Vitézi Rend nem vett részt az eseményen. A Vitézi és Szent Korona rendek felsorolásban való szerepeltetéséről pedig elmondta:

- Szent Korona rend nincs. A Vitézi Rend, amit Horthy Miklós alapított 1920-ban, aznap nem vett részt semmiféle eseményen. Tudjuk, hogy a vitézi rend szóösszetételt többen használják, ehhez nem akarunk kommentárt fűzni, de tény, hogy a nemzetközi lovagrendeknek két magyar alapítású tagja van: a Vitézi Rend és a Szent György Lovagrend. A Vitézi Rendnek 5000 tagja van Magyarországon, Vas és Zala megyében 96-an vagyunk. A Vitézi Rend jobboldali, konzervatív értékrendet valló, katonai hagyományokat ápoló, de pártoktól független szervezet, amely napjainkban egyesületi formában működik. A rend nem politizál. Tagjai egyénileg politizálhatnak, de nem mint a Vitézi Rend tagjai.

A Vitézi Rendnek díszszázada is van, amelynek Vas megyéből három tagja van, Kovács Jenő és két fia.

Vitézi Rend Vas-zalai Törzskapitányságának tisztikara, középen Kovács Jenő a Vitézi Rend díszszázadának egyenruhájában politikai rendezvényekre nem veszi fel (Fotó: Kovács Jenő)

- A díszszázad egyenruháját közéleti rendezvényeken nem vesszük fel, mert a rend nem politizál, a rend tagjai egyénileg politizálhatnak. Ha elmegy valamelyikünk egy politikai rendezvényre, sötét öltönyben teszi, nem egyenruhában, és olyankor nem a rendet képviseli, hanem saját magát. Mi csak polgári eseményeken jelenünk meg egyenruhában, például kértek minket esküvőn való szereplésre - tudjuk meg Vas és Zala megye közös kapitányától, aki hadnagyi rangban van. A vitézi címet örökölte apjától, nagyapjától.

- Régen a harcokban érdemeket szerzettek kaphattak rendi címet, amelyet az elsőszülött fiú örökölhetett. Ezt feloldottuk: ma már egyeneságon bárki örökölheti. Én a nagyapám, Kovács József után is megkaphattam volna, aki meghalt a fronton az első világháborúban, és apám, dr. Kovács Jenő jogász után is, aki megjárta a második világháborút, és hazajött. A Vitézi Rend 1945-92 között nem működhetett. Mikor 1992-ben újraalakult, engem akkor avattak. Ma már nincsenek harci események, karitatív tevékenység, magyar történelmi nevelés van, amivel érdemeket lehet szerezni. A Vitézi Rend várományosait karddal avatják - mint engem, aki örököltem a címet -, a nemzetvédelmi tagozatosokat - akik karitatív szolgálattal, hagyományőrzéssel érdemlik ki - kézrátétellel.

A Vitézi Rend tagja úgy lehet valaki, hogy felterjesztik az illetékes területi vezetőhöz, aki vagy tovább ajánlja Budapestre egy háromtagú bíráló bizottságnak vagy nem. Így kettős szűrőn kell átmenni a jelentkezőnek. 1992 óta minden szeptemberben van avatás, sokáig a Mátyás templomban volt, most Ybl Miklós neogót templomában.  Mondják, rendkívül meghatározó valaki életében, ha belép a rendbe.

A Vitézi Rend jelenleg a 11-es huszárokkal közösen szervezi júniusi nagy rendezvényüket a huszárlaktanyában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!