Hírek

2013.04.15. 13:03

A hegyen még a hó az úr

Erre tényleg régen volt példa: a szikrázó tavaszi napsütésben néhol még hófalak között autózhatunk Léka és Rohonc között.

Kozma Gábor

Amint korábban írtuk, a kőszegi Kendig csúcsot a múlt héten még masszív, egybefüggő, 20-30 centiméteres hótömeg fedte. Ezt vissza is igazolta Czeiner Gábor olvasónk, aki repülőgépről szemlélhette a nem mindennapi látványt. Mi  pedig vasárnap autóba ültünk és magyar oldalról kiindulva körbejártuk a hegyet.

Kőszegen hamisítatlan tavasz fogadott, az emberek a főtéri teraszokon ültek, fagyiztak. Egy bicikliző családot megszólítottunk: tudják, hogy a közelben még van hó?  Nem hiszem el - csóválta a fejét az apa, egy fiatal férfi. Mint kiderült, tipikus hétvégi turisták Budapestről. Nem győzködtük őket, a hangulatos török kávézóba mentünk, ahol már nem kételkedtek állításunkban. Mivel ismerik a Kendiget, s mint mondták, tud az meglepetést okozni.

A hegyi túrára, havas felszerelés híján, nem vállalkoztunk, így a kocsiba ülve áthajtottunk a határon. Irány  Lockenhaus, Léka. Itt zajos focimeccs fogadott, a pompás lovagvárban, a lézengő ritterek egykori bázisán, pedig céllövészet és lovas program szórakoztatott. Feltűnt, hogy a tó környékén eltüntették a romantikus patakmedret. Egy helyi lakos elmondta, hogy a környéket árvízvédelmi célzattal szinte teljesen átépítették. A nagy zöld illúziónak ezennel vége lett, akárcsak a tóparti szoborparknak, amelyből elkorhadt torzók maradtak. Irány tovább, a hegyre, az Irottkő előtti nagy parkolóba. Oda, ahol katonai emlékmű is díszeleg. Mielőtt e pontot elérnénk, ügyelve a 200-al elsüvítő motorosokra, a kanyarokban már látni hófalakat. És feljebb is: a benyílókban és a kisebb völgyekben, de még a napsütötte erdős részeken is ott a hó.

Íme, a Kendig-csúcs napjainkban, légifelvételről. Jól látni a tömör hófalakat, balra lent pedig a Szent Vid templom (Fotó: Czeiner Gábor)

Idén rekordmennyiségű csapadék áztatta, vagy takarta be a Kőszegi hegységet. Mivel a hideg mediterrán ciklonok itt mínuszokba fordultak, a hó a mai napig megmaradt. Most viszont erősen olvad, a hó vizes és koszos is. Az elmúlt hetekben a hótolóknak bőven volt dolguk, embermagasságú hófalat hordtak a parkolóba. Ez májusig is kitart mondja egy túrázó. Szerinte érdekes élmény, hogy a szikrázó, meleg napsütésben rövidnadrágban sétál a havas úton. Az Írottkő látott már hasonló áprilisi napokat, de feljegyzések szerint ennyire tartósan itt sem maradt még meg a hó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!