Hírek

2013.04.14. 12:25

A szakma kiváló tanulója versenyét rendezte a Herman iskola

Szombathely, Olad - A tavasz virágai, színpompás színek, fantáziadús kreációk. A virágkötő szakma kiváló tanulója verseny résztvevőinek és a XXIV. Savaria Floriadae versenyre benevezett fiatalok munkáiban lehetett gyönyörködni a hétvégén a Herman iskolában.

Némethy Mária

A hétvégén ismét gyönyörű virágkompozíciók csábították a látogatókat a Herman Ottó Szakképző Iskolába. Virágkötészeti remekek. Rózsákból, liliomokból, callakból és más virágokból, zöldekből gyönyörűen feldíszített asztalokat, faliképeket, menyasszonyi csokrokat készítettek fiatal kezek. A szecesszió jegyében, a stílusra jellemző mozgalmassággal, határtalan fantáziával. A virágkötészeti szakma kiváló tanulója országos versenyének résztvevői és a Szombathelyhez már hozzátartozó, sokak által várt XXIV. Savaria Floriadae versenyre benevezett fiatal virágkötők remekei voltak ezek. Szombaton, a belőlük készült kiállítás megnyitóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár ünnepi beszédében találó hasonlattal virágköltészetnek nevezte a virágkötészetet, amely szívet, lelket gyönyörködtet.

A szakmai képzés csúcspontja a szakma kiváló tanulója verseny. Az ország legjobb virágkötő tanulói, öt iskolából 13 diák érkezett öt napra Szombathelyre, ahol az éppen 50 éves Herman iskola most először volt rendezője a rangos megmérettetésnek. Kiváló házigazdának bizonyult, ezt hallottuk több résztvevőtől is. Amíg a diákok a bonyolult, többfordulós versenyen szóban és írásban, majd a gyakorlati feladatok megoldásával bizonyították tudásukat, felkészítő és kísérő tanáraik ismerkedtek a várossal, kirándultak Kőszeg környékén és Burgenlandban is úgy, hogy azt összekötötték valamilyen szakmai tájékozódással, például kertészet meglátogatásával.

Szombaton a verseny értékelésekor elhangzott: sokl jól felkészült diák jött össze, rendkívül magas volt a színvonala. Ezt jellemzi, hogy a versenyzők a nyolcadik helyezettől kezdve jelesnek megfelelő szinten teljesítettek. Első lett Berdár Bernadett, második Ivék Laura Anna, mindketten budapestiek, harmadik a szentesi Szabó Katalin. A szombathelyiek közül ötödik helyen végzett Sőbér Melinda, nyolcadikon Baracska Tímea. A XXIV. Savaria Fléoriadae versenyt is rendkívül színvonalasnak ítélte a zsűri. A budapesti Ivék Laura Anna nyerte meg, második lett a szombathelyi Baracska Tímea, harmadik az ugyancsak budapesti Berdár Bernadett.

A budapesti Magyar Gyula iskolából kerültek ki a legjobbak. A győztes diák felkészítő tanárát, Tóth Gizellát arról faggattam: milyen tulajdonságok jellemzik kiváló tanulóit?

- Okosság, de szorgalom, kitartás és fantázia nélkül nem lennének a csúcson. Ezek a diákok nagyon eltökélten, odaadóan készültek és szenvedéllyel szeretik a szakmát.

Különleges hetet élt meg a Herman Ottó Szakképző Iskola. Országos versenyt és nagy kiállítást rendeztek, de ünnepelték is az iskola fennállásának 50. évét. Ebből az alkalomból szombaton emlékoklevelet adott át Kovács Ferenc a megyei közgyűlés elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi elnöksége nevében Rácz Károly köszöntötte az iskolát. Ünnepi beszédében V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár elmondta: a minisztérium örömmel és büszkén terjeszti ki szárnyait a kiválóságát már sokszor bizonyított intézményre.

A versenyműveket bárki megtekinthette a hét végén az iskolában. A virágkötésnek van jövője. Fotó: Kiss Teodóra

- A kertészetnek nagy jövője van, húzóágazata lehet az agráriumnak - emelte ki az államtitkár

Ezt tudják a szülők is. Hodvogner Csaba igazgatótól hallottuk: nincs beiskolázási gondjuk. 2012-ben például a 14 virágkötő tanulói helyre 92-en jelentkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!