Hírek

2013.04.05. 13:20

Akadályok az anyukák útjában

Egerben ért véget a Nők a nemzetgazdaságban konferencia-sorozat, amelynek Szombathelyen is volt állomása.

Ambrózai Zsuzsanna

A női foglalkoztatáson belül az egyik kiemelt téma a kisgyermekes édesanyák munkaerőpiaci részvétele. Az Európai Regionális Szervezet (ERGO) által szervezett konferenciához kapcsolódó műhelymunkák során megfogalmazták azokat a problémákat, akadályokat, amelyek a gyes-ről, gyed-ről munkába visszatérő anyukák útjában állnak, és megoldásokat is javasoltak. A téma szakértője Kocsisné dr. Péterfy Hajnal, a Növekvő Hold Alapítvány vezetője, aki tagja a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének. Szombathelyen itt volt az érdekszövetség tiszteletbeli elnöke, Ékes Ilona, aki az ERGO elnöke is.

- A munka során a kisgyermekes anyák munkaerőpiacra való visszatérése kapcsán megfogalmazott javaslataink a Rugalmasság Támogatás Választási lehetőségek gondolatok köré épültek. Szalai Piroska, a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos igyekszik minél több civil szervezettel tartani a kapcsolatot, és egyeztetni; megállapításainkat, ajánlásainkat neki is elküldtük. Nála meghallgatásra találnak a gondolataink, a féléves jelentésébe sok minden bekerült. Most, hogy véget ért a konferencia-sorozat, a tapasztalatok leszűrésének időszaka van, a következő feladatok között lesz a helyi közösségek építése, a kismamákat segítő központok létesítése, Egerben már van erre jó példa, az Összhang Egyesület működteti - tudjuk meg dr. Péterfy Hajnaltól.

- A műhelymunkák során kiforrott egyik vezérszó a rugalmasság. A munka és a család összeegyeztetését nagymértékben segítené a különböző rugalmas foglalkoztatási formák, vállalkozási formák elterjedése, különösen arra az átmeneti időre, amíg a gyerekek kicsik, és fokozottan igénylik az anyai gondoskodást, szülői jelenlétet. Az atipikus foglalkoztatási formák elterjedését illetve a munkába visszatérő anyák foglalkoztatását munkáltatói oldalon ösztönözni kellene, gyakorlati intézkedésekkel. Például adó- és járulékkedvezményekkel (jó példa a munkahelyvédelmi akciótervben foglalt kedvezmény), törvényhozási eszközökkel (jó példa a részmunkaidő kötelezővé tétele); egyéb, nem közvetlenül anyagi előnyökkel.

 

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal, a Növekvő Hold Alapítvány vezetője, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének tagja, szakértője (Fotó: Martineum Felnőttképző Akadémia)

Például pályázatoknál jelentsen plusz pontot, ha valaki távmunkában, részmunkaidőben foglalkoztat alkalmazottakat. Megfogalmazták: legyenek olyan pályázatok, melyek úgy ösztönzik a távmunka, részmunkaidő bevezetését, hogy nem új munkahelyeket kell létrehozni ehhez, hanem a meglévőket átalakítani. Az elképzelés kitér a munkáltatók érzékenyítésére és oktatására is, amely felkészítené őket az atipikus munkaszervezési módszerek bevezetésére.

A műhelymunkákban résztvevők szerint szükséges lenne a GYES-ről visszatéró édesanyák vállalkozóvá, önfoglalkoztatóvá válásának támogatása is, például: adó- és járulékkedvezményekkel, melyekhez tudjanak minél egyszerűbben hozzájutni, így segítve a vállalkozás beindulását az első hónapokban; szövetkezetek létrehozásával (a diákszövetkezetek mintájára), melyeknek keretében a kisgyermekes szülők alkalmi munkákat, projektmunkákat, heti néhény órás munkákat tudnának vállalni, akár GYED mellett is.

- A szekcióbeszélgetés során úgy ítéltük meg, hogy nagyon fontos szerepe van a munkába visszatérő anyák esetében a külső támogatásnak; ilyenek az álláskeresési képzések, szakképzések, tudatos karriertervezést elősegítő, önismereti, önértékelést javító tréningek. Véleményünk szerint fontos az is, hogy egy-egy ilyen képzés elvégzése után ne hagyják magukra az anyákat. A munkába visszatérés elősegítésére kiírt pályázatok kiírásánál is figyelembe kellene venni a továbbkísérés, mentorálás szempontját is - hangsúlyozza dr. Péterfy Hajnal.

- Segítséget jelenthetne az anyák, családok számára olyan információs központok létrehozása is, ahol segítséget kaphatnak munkajogi, könyvelési, vállalkozásindítási kérdésekben, és minden olyan kérdésben, amely a munkába visszatérés kapcsán akár számukra, akár a családjuk számára segítség.

- Működik városunkban a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, ahol tanácsadás van a munka világába visszatérni szándékozó nők számára. Jövőre lesz egy Vissza a munka világába programunk, tanfolyamok indításával, gyermekmegőrzéssel. Javaslom a kisgyerekes anyáknak, hogy keressenek közösséget maguknak, csatlakozzanak a Vállalkozó Nők Egyesületéhez, ahol olyan támogató közegre találnak, ami segíti őket a szinten tartásban. Jogszabályi, könyvelési, mentális segítséget kaphatnak. Mert a hátrányukat az okozza, hogy a gyermekgondozás ideje alatt kiesnek a nagyvilág dolgaiból, nem tudnak kellőképpen tájékozódni, és ma nagyon sok a gazdasági, pénzügyi változás - mondja dr. Takátsné dr. Tenki Mária, aki a Vállalkozó Nők Egyesületének alapító tagja.

- Várjuk a jelzéseket, milyen problémák vannak a családon belüli munkamegosztásban, gyermekgondozásban, mert a jövő évi program alakításában szerepet szánunk a civil oldalról felmerülő kérdéseknek is. Babós Csaba, a Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója elmondta: pillanatnyilag nem látnak olyan témábavágó pályázati kiírást, amibe be tudnának kapcsolódni, pedig jó lenne folytatni az egy évvel ezelőtt befejeződött programot, melynek során szobaasszonyokat, házi betegápolókat és gyógymasszőröket képeztek.

 


Társadalomszemléleti alapvetés lenne annak a szabadságfoknak a megteremtése, hogy minden nőnek, családnak legyen lehetősége eldönteni saját helyzete ismeretében , hogy az édesanya mikor és hogyan tér vissza a munkaerőpiacra. Ehhez szükséges, hogy legyenek számukra megfelelő munkahelyek; legyenek elérhető gyermekintézmények, és a társadalom se ítélje el a nőket azért, mert túl sok vagy túl kevés időt töltenek otthon a gyermekeikkel. Ez utóbbihoz szemléletformáló kampányok indítását is fontosnak tartják, illetve az olyan, már meglévő kezdeményezések támogatását, mint a Családbarát Munkahely díj vagy a Családbarát Médiáért díj.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!