Hírek

2013.04.09. 17:17

Elismert előadók a szociális héten

Miért? címmel tartott izgalmas előadást dr. Zacher Gábor toxikológus, míg az önazonossággal kapcsolatban dr. Varga Gábor pszichiáter beszélt.

Kovács Eszter

A megnyitó ünnepségen a "Felelősséggel önmagunkért, egymásért" mottóhoz kötődően Fekete Linda és Kelemen Zoltán színművész adott műsort. Dr. Zacher Gábor toxikológus Miért? című előadásában az "őslakosok és a betelepültek", azaz a tizenévesek és a szüleik vérverejtékkel, könnyekkel teli  kommunikációjáról, s annak hiányáról beszélt.

Kiemelte, hogy átlagosan naponta hét perc jut egy gyerekre ma, Magyarországon. A gyermek ezzel szemben három órát "gépezik", amely egyben arc nélküli, háttal történő kommunikáció, míg a szülők három és fél órát tévéznek naponta. A neves toxikológus arra ösztönzött, hogy próbáljunk beszélgetéssel nyitni a gyermekünk felé, aki ezáltal nem érzi magát elveszettnek, s nem a szerek, drogok adta mámorban keresi a boldogulását. Kiemelte: ma hazánkban a lakosság 4,5 százaléka szerhasználó, ami Oroszország 30 százalékához képest nem tűnik soknak. Azonban a probléma adott, s erre saját szülői, szociális mintával adhatunk választ. Lényeges, hogy a gyerek felé ne ugyanazokkal a sztenderd Mi volt az iskolában?, valamint a megetted, befizetted kezdetű mondatokkal nyissunk, hanem zenéről, filmekről, vagy az élet apró történéseiről is beszélgessünk. Véleménye szerint: a gyereknevelés a legveszélyesebb extrém sport.

Immár 17. alkalommal tartják meg az idei évben  25 programot magába foglaló rendezvényt (Fotó: Benkő Sándor)

Ezt követően Gergó Judit moderátor felkérte dr. Varga Gábor pszichiátert, aki az identitásról, s annak válságairól beszélt. Mint mondta, ma a spontaneitás kultuszában, változó szerepeinkben  problémát jelent  megtalálni önmagunk. Miközben nehéz  egy közösség tagjaival együtt élnünk, úgy   magányos farkasként sem könnyű az élet. A lényeg, hogy keressük és találjuk meg magunkat. Kedden dr. Czeizel Endre orvos-genetikus a  gyerekvállalás felelősségéről  beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!