Hírek

2013.04.11. 15:17

Milliárdos sikkasztással vádolják a MÁV Vasjármű korábbi vezetőit

Egymilliárd háromszáznyolcvanhárom millió forintot sikkasztottak a vád szerint a MÁV Vasjármű Kft. korábbi vezetői.

Simon Erzsébet

Hamarosan bíróság elé áll a Veszprémi Törvényszéken az a hat vádlott, akiket üzletszerűen, különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével vádolt meg a Vas Megyei Főügyészség. A MÁV Vasjármű Kft. korábbi és mostani ügyvezetője, volt gazdasági, termelési, vállalkozási igazgatói  és jogtanácsosa  a vád szerint bűnszövetség tagjaként több éven keresztül mintegy 1 milliárd 380 millió forintot sikkasztott el.

Az ügyben névtelen feljelentés alapján indított nyomozást a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság még 2009 tavaszán - tájékoztatta lapunkat Vassné dr. Szele Adrienn, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője. Az ügyészség tavaly ősszel vádat is emelt a cégvezetés hat tagja ellen, s mivel a Szombathelyi Törvényszék elfogultságot jelentett be, a pert a Veszprémi Törvényszéken tárgyalják néhány hét múlva.

Sikkasztással vádolták meg a MÁV Vasjármű Kft. volt vezetőit (Illusztráció: Benkő Sándor)

A vádirati tényállás szerint a vádlottak megalapították a Traininvest Kft.-t, amely  megszerezte a MÁV Vasjármű Kft. többségi üzletrészét. Mégpedig azért, hogy az előbbi cég nevében  különféle szerződéseket kössenek az utóbbi társasággal. De ezek a szerződések kizárólag azt a célt szolgálták, hogy igazolják a Traininvest Kft. által kiállított számlák kifizetésének jogosságát, jóllehet  tényleges - Traininvest Kft. általi - teljesítés nem állt mögöttük. A vádirat szerint a cégvezetés színlelt szerződéseket kötött, ezzel leplezve a  MÁV Vasjármű Kft. vagyonának eltulajdonítását.

Vassné dr. Szele Adrienn elmondta: tanácsadói szerződések, nyitott oldalfalú vasúti kocsik adásvételi szerződései, pályázati anyagok kidolgozására szóló megbízási keretszerződések, bérleti szerződések, zálogjog átvállalása szerepel a vádlottak terhére rótt bűncselekmény aktái között. Az ügy kiemelt jelentőségű, a nyomozás során a Vas Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyeletet gyakorolt. A nyomozati anyag mintegy negyvenötezer oldalas, a vádirat maga több mint másfélszáz oldalt tesz ki. A vádlottak ellen az adóhatóság is tett feljelentést adócsalás és más bűncselekmények miatt. A szóvivő hozzátette: az ügyészség javaslatára öt vádlott vagyonát, illetve a Traininvest Kft. MÁV Vasjármű Kft.-ben lévő üzletrészét  zár alá vette a nyomozási bíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!