Hírek

2013.04.30. 11:44

Önfenntartó falut szeretne a velemi képviselő

Velem - A képviselő két témában is szeretné, ha kinyilvánítanák akaratukat a velemiek. Népszavazást kezdeményez. Ingatlanokat akar, s szeretné maguknak a gesztenye ünnepet.

Némethy Mária

- Tudom, hogy a lakosság zöme úgy gondolja, ahogyan én: szeretnénk, ha Velem visszanyerné régi jelentőségét, s más településekhez hasonlóan önfenntartóvá válna.

Röviden így összegzi Szél Józsefné az okát annak, hogy velemi lakosként és önkormányzati képviselőként két témában is népszavazást kezdeményez. Az egyik kérdés, amire választ vár a velemiektől: támogatják-e, hogy a gesztenye ünnepet ezentúl a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ vagy más szervező nélkül, önállóan rendezzék meg? A másik kérdése: akarják-e, hogy a Rákóczi utca 96. szám alatti volt Stirling villa, a Kossuth utca 1. szám alatti ingatlan, a hajdani gyermeküdülő, valamint a Petőfi utca 16. szám alatti ingatlan, azaz a volt Avar Szálló ingyenesen visszakerüljön Velem önkormányzatának tulajdonába?

- Azt gondolom, mi nem használjuk ki a lehetőségeinket. 2010 óta vagyok helyi képviselő, többször felszólaltam, interpelláltam ezekben az ügyekben, de most úgy látom: nincs más lehetőség, döntsék el a velemiek mit akarnak.

Szél Józsefné. Fotó: Kiss Teodóra

Mi a baja a képviselőnek a gesztenyeüneppel?

- Nem a velemieké a haszna, azt más fölözi le, miközben mi adjuk a helyszínt. A korábbi jegyzőnő is állította: az elszámolásnál vérlázító tételek szerepeltek benne.

Kőszeg jegyzője, dr. Zalán Gábor elmondta: hétfőn kifüggesztette Szél Józsefné kezdeményezését. A törvény szerint, ha 15 napon belül az ellen kifogásssal nem élnek, akkor jóváhagyó jogerős záradékkal látja el, az aláírásgyűjtés megkezdődhet. Egy hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy 66 aláírás összegyűljön. Ezután ellenőrzik, hogy valóban velemiek voltak-e az ívek aláírói, s ha minden rendben van, akkor a velemi képviselő-testületnek ki kell írnia majd a népszavazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!